hrozno v rukách muža

Hlavná sezóna hrozna je v našich podmienkach v jeseni (Foto: Unsplash/Maja Petric)

Viera Nemcová
|
01. október 2024

Využite hrozno naplno: Je mimoriadne zdravé a ponúka veľa možností, ktoré vás prekvapia

Mizne guľôčka po guľôčke a pristihneme sa pri tom, že jednoducho nevieme prestať a hrozno ubúda z misky rýchlosťou blesku. Presne tak sa to stáva mnohým. Je skvelé v prirodzenom stave, ale dá sa z neho vyčarovať množstvo rôznych jedál. Zelené, ružové, tmavofialové, s jadierkami alebo bez – je jedno, ktorý druh použijete, všetky prospievajú zdraviu a všetky chutia perfektne.

Čím je hrozno tmavšie, tým viac antioxidantov má

Práve tmavé bobule hrozna obsahujú väčšie množstvo antioxidantov, konkrétne takzvaný resveratrol, ktorý pozitívne vplýva na srdcovo-cievny systém a chráni bunky pred oxidačným stresom. Okrem toho hrozno poskytuje dobrý zdroj vitamínu K, vápnika, draslíka a horčíka, ktoré chránia kosti a eliminujú riziko zlomenín v dôsledku ich nedostatku.

Jedna šálka bobúľ obsahuje asi 4,8 mg vitamínu C, ktorý je kľúčový pre fungujúci imunitný systém. Hrozno ale imunitu podporuje aj prostredníctvom prirodzených antimikrobiálnych vlastností, ktoré chránia organizmus pred baktériami a vírusmi. Hrozno je plné antioxidantov, a nielen resveratrolu, ale aj kvercetínu, ktorý je všestranný pomocník v boji proti zápalom, vírusom a neurodegeneratívnym ochoreniam, ako je Alzheimerova choroba.

Konzumácia hrozna tiež prospieva dobrej nálade a lepšiemu spánku. Obsahuje melatonín, ktorého nedostatok je spojený s rizikami vzniku cukrovky, vysokého krvného tlaku, obezity, ale aj mŕtvice. A keďže hrozno je plné antioxidantov, môžeme v ňom nájsť aj luteín a zeaxantín, ktoré sú dôležité pre zdravé oči a chránia ich pred degeneráciou makuly a rozvojom sivého zákalu.

Hrozno od raňajok až po večeru

Dá sa pripraviť naozaj všestranne. Na slano, aj na sladko, varené, pečené, sušené či dokonca mrazené. Hrozno je ideálne na osvieženie a hydratovanie, ako aj na dochutenie a zvýraznenie niektorých jedál.

Náš prvý tip je orechová nátierka, ktorá je pripravená z tvarohu, ale na slaný spôsob. Budete potrebovať aj sušené paradajky, mix rôznych druhov orechov a samozrejme čerstvé hrozno. To nátierku krásne ozdobí, ale jej aj dodá nový rozmer chutí.

Ako súčasť slávnostného obeda si hrozno môžete vychutnať s kačacími prsiami a polentou. Pečené hrozno vás prekvapí lahodnosťou a aj tým ako perfektne mu to ladí s kukuričnou polentou. Pri príprave si dajte záležať na tom, aby ste kačacie prsia nepresušili, ale aby boli krásne mäkké a šťavnaté vo vnútri.

Napríklad pečený syr brie s hroznom a krekrami je jedlom, ktoré chutí naozaj famózne. Hrozno je pripravené na skaramelizovanom základe s orechmi a bylinkami a keď k nemu budete podávať chrumkavé, domáce krekry, vytvoríte skvelé pohostenie pre návštevu.

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2024 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.