Zázračné účinky sliviek vás prekvapia: Pravidelná konzumácia robí s telom divy

Existuje niekoľko druhov sliviek. Od tmavofialových až po žltozelené, pričom sa líši nielen farba ich šupky, ale aj vnútornej dužiny. To samozrejme mení aj celkovú chuť, pretože niektoré slivky sú prirodzene sladšie a iné zasa kyslejšie. Všetky sú však plné vitamínov, minerálov a dôležitých látok, ktoré podporujú naše zdravie a zároveň obohacujú náš jedálniček.

Účinky sliviek pre zdravie

1. Slivky sú plné antioxidantov

To sú dôležité látky, ktoré chránia bunky pred oxidáciou a poškodením. Špeciálne obsahujú antokyány, ktoré sú zodpovedné za tmavú farbu šupky a pôsobia preventívne proti kardiovaskulárnym chorobám alebo podporujú kognitívne funkcie. Ich obsah je v slivkách vyšší, ako napríklad v broskyniach alebo nektárinkách.

2. Slivky majú protizápalové účinky

Ich účinné látky dokážu predchádzať viacerým chorobám, medzi ktoré patrí aj cukrovka, rakovina či obezita. Priaznivo pôsobia aj pri reumatických ochoreniach.

3. Slivky bojujú proti cukrovke

Ich konzumácia pomáha znižovať hladinu cukru v krvi a má ochranný účinok proti inzulínovej rezistencii. Obsahujú polyfenoly, ktoré vyrovnávajú hladinu cukru v krvi a regulujú chuť do jedla.

4. Slivky ochraňujú srdce

Obsiahnuté vitamíny a minerály zabezpečujú normálnu zrážanlivosť krvi. Polyfenoly zasa znižujú riziko vzniku kardiovaskulárnach ochorení a pravidelná konzumácia ochraňuje pred aterosklerózou alebo srdcovým infarktom.

5. Slivky vplývajú na nervovú sústavu

Posilňujú funkcie mozgu, zlepšujú pamäť, znižujú stres a zlepšujú výkonnosť. Pomáhajú bojovať s poruchami koncentrácie a spomaľujú prirodzený kognitívny pokles súvisiaci s vekom.

Slivkové špeciality z kuchyne

Je pravda, že slivky väčšinou používame pri príprave sladkých jedál a koláčov. Perfektne sa do nich hodia, pretože sú mäkké a šťavnaté. Upečte si napríklad slivkový koláč s mandľami s jednoduchou a rýchlou prípravou. Vďaka cmaru je cesto mäkšie a ovocná plnka na povrchu koláč perfektne osvieži.

Myslíme aj na tých, ktorým prekáža lepok. Preto sme pripravili recept na koláčiky z mandľovej múky so slivkami, aby si mohli malú sladkosť vychutnať aj oni. Naplnené tvarohom a ozdobené ovocím sa perfektne hodia k šálke čaju.

Pre niekoho obed a pre niekoho viac dezert, slivkový ryžový nákyp ale určite zachutí všetkým. Po upečení dlho nečakajte a vychutnajte si ho ešte teplý, ak chcete korenenejšiu chuť, môžete pridať aj štipku mletej škorice a klinčekov.

Kto nemá rád sladké alebo si ho dopraje iba výnimočne, toho istotne nadchne slivkové čatní s červeným vínom. Najlepšie sa kombinuje s chuťovo výrazným syrom a kúskom pečiva. Raz ho vyskúšate a nebudete sa ho chcieť vzdať, také je vynikajúce.

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2024 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.