Slivkový ryžový nákyp
Ak ste ho už dlho nemali, možno vám práve slivkový ryžový nákyp pripomenie, prečo ste ho mali radi v detstve. Sladká a ovocná chuť vám rozbúši srdce. Najlepšie chutí ešte teplý a s omáčkou, v tomto prípade slivkovou. Ak by ste chceli pripraviť korenenejšiu verziu, môžete do tvarohu primiešať trošku mletej škorice alebo klinčekov.
Ingrediencie
250 gguľatozrnná ryža
700 mlmlieko
1 štipkasoľ
120 gmaslo
5 ksžĺtky
100 gpráškový cukor
250 gmäkký tvaroh
1 balenievanilkový cukor
200 gbroskyne
200 gslivky
3 ksbielky
100 gkrupicový cukor
1 PLcitrónová šťava
Postup
Ryžu prepláchneme pod tečúcou studenou vodou. Do hrnca dáme variť mlieko so štipkou soli a 20 g masla. Ryžu vsypeme do vriaceho mlieka a na veľmi miernom ohni varíme do polomäkka.
Žĺtky vyšľaháme s cukrom a zvyšným maslom do peny. Do uvarenej ryže vmiešame žĺtkovú penu. Tvaroh zmiešame s vanilkovým cukrom a nakrájanými broskyňami.
Do zapekacej misy navrstvíme polovicu ryže. Ochutený tvaroh rozotrieme na ňu a na tvaroh položíme na polovice nakrájané slivky a kúsky broskýň. Na povrch rozotrieme zvyšnú ryžu. Zapečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C asi 25 minút.
Bielky vyšľaháme s cukrom a citrónovou šťavou na pevný sneh. Sneh naplníme do cukrárskeho vrecka s trubičkou a ozdobne ho nastriekame na povrch nákypu. Dopekáme ďalších 10 minút do zozlátnutia bielkového snehu. Po upečení podávame nákyp teplý. Môžeme podávať napríklad so slivkovou omáčkou. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre