Bábovka s brusnicovou polevou
Bábovka s brusnicovou polevou je pripravená s láskou a plná chutí. Vyzerá dokonale a k jej vysokej úrovni prispieva aj griotka, bez ktorej by to nebolo úplne ono. Odporúčame ju preto pri pečení nevynechať, ale ak nemáte inú možnosť, použite napríklad rum.
Na cesto
150 gsušené brusnice
50 mlgriotka
3 ksvajcia
1 štipkasoľ
170 gkrupicový cukor
250 gmäkký tvaroh
100 mlrastlinný olej
300 gpolohrubá múka
3 ČLkypriaci prášok do pečiva
Na polevu
1 PLmaslo
1 PLcitrónová šťava
1 PLbrusnicový džem
100 gpreosiaty práškový cukor
brusnice na ozdobenie
Postup
Brusnice namočíme do griotky a odložíme na bok. Vajcia rozklepneme a oddelíme žĺtky od bielkov. Bielky so štipkou soli a tretinou cukru vyšľaháme na sneh.
Žĺtky vyšľaháme so zvyšným cukrom na pevnú hmotu, pridáme tvaroh a olej, vyšľaháme a nakoniec primiešame brusnice aj s griotkou. Múku premiešame s kypriacim práškom a po častiach pridávame postupne tvarohovú penu a sneh, zakončíme snehom.
Cestom naplníme formu na bábovku, ktorú hrubo vymažeme maslom. Pečieme v predhriatej rúre pri 165 °C asi 60 minút. Po upečení necháme krátko vychladnúť vo forme a potom vyklopíme.
Maslo rozpustíme. Citrónovú šťavu premiešame s džemom a preosiatym cukrom, primiešame maslo a utreme na hladkú polevu, ktorou prelejeme povrch bábovky. Ozdobíme brusnicami. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre