Bavorské šišky sú ako šišky z inej kulinárskej galaxie. Sú jemné a nadýchané a v spojení so slivkovým lekvárom, kyslou smotanou a strúhaným tvarohom vám už prvé zahryznutie vykúzli sladký úsmev na tvári. Ešte teplé chutia absolútne najlepšie. A mimochodom, rum sa do cesta nepridáva kvôli chuti, ale aby cesto pri smažení nenasiaklo veľa tuku.
330 ghladká múka
150 mlmlieko
40 gkrupicový cukor
7 gsušené droždie
1/2 kscitrónová kôra z polovice citróna
1 ČLvanilkový extrakt
30 gmaslo
1 ksvajce
1 štipkasoľ
30 mlrum
olej na smaženie
200 gslivkový lekvár
400 mlkyslá smotana
200 gpevný hrudkovitý tvaroh
práškový cukor
Do misy preosejeme múku, uprostred vytvoríme jamku, do ktorej nalejeme mlieko a nasypeme cukor s droždím. Zamiešame a necháme asi 5 minút odležať. Pridáme nastrúhanú citrónovú kôru, vanilku, maslo, vajce, soľ a rum. Vypracujeme hladké a vláčne cesto, ktoré necháme prikryté kysnúť do dvojnásobného objemu.
Vykysnuté cesto rozvaľkáme asi na 2 cm vysoký plát a vykrojíme z neho kolieska s priemerom asi 6 cm. Zo vyšného cesta nakrájame malé obdĺžniky, ktoré približne do polovice nastrihneme, všetky tvary poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a poprášený múkou. Zakryjeme fóliou a necháme 30 minút kysnúť.
Vykysnuté šišky uprostred stlačíme a smažíme na oleji z oboch strán. Po usmažení ich necháme odkvapkať na papierovej utierke. Každú šišku potrieme slivkovým lekvárom, pridáme kopček kyslej smotany, posypeme strúhaným tvarohom a cukrom. Dobrú chuť!
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre
© Copyright 2025 - Varíme spolu
Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.