Bonviváni pre Varimespolu.sk: Bravčové v paradajkovej kapuste

Bonviváni pre Varimespolu.sk: Bravčové v paradajkovej kapuste

Kapusta, bravčové mäso a paradajková omáčka – dokonalá zimná kombinácia, ktorá je lacná, výživná a plná chutí. Kapusta je počas zimy neoceniteľnou zeleninou – dostupná, bohatá na vitamíny a ideálna náhrada, keď čerstvé ovocie nie je tak ľahko dostupné. Na Záhorí sme paradajkovú kapustu často pripravovali s fašírkou alebo špekáčikmi. Tento recept je však praktickejší – všetko sa varí v jednom hrnci, čo šetrí čas aj energiu. Pridaná slaninka spolu so štipkou škorice a kvapkou citrónu dodávajú jedlu intenzívnu, no krásne vyváženú chuť. Podávame ho s varenými zemiakmi, ktoré robia z jedla plnohodnotný zimný pokrm.

Ingrediencie

  • 600 gbravčové plece (nakrájané na kocky)

  • 600 gundefined (nakrájaná na tenké rezančeky)

  • 60 gúdená slanina (nakrájaná na malé kúsky)

  • 1 kscibuľa (cca 90g, nadrobno nakrájaná)

  • 1 strúčikcesnaku (nakrájaný na malé kúsky)

  • 1 PLparadajkový pretlak

  • 400 glúpané paradajky z konzervy

  • 1 PLkryštálový cukor

  • 1 PLmletá červená sladká paprika

  • 1 ČLocot

  • 1 ksbobkový list

  • soľ podľa chuti

  • podľa chutimleté čierne korenie podľa chuti

  • 1/2 ČLcitrónová šťava alebo podľa chuti

  • 1 štipkamletá škorica

Príprava základu

  1. Na vyššej panvici alebo v hlbšom hrnci orestujte na miernom plameni nakrájanú údenú slaninu, aby pustila tuk.

  2. K slaninke pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak a restujte, kým nezačnú zlatnúť.

Opekanie mäsa

  1. Pridajte na kocky nakrájané bravčové pliecko, zvyšujte plameň a restujte, kým sa mäso zatiahne zo všetkých strán. Osoľte a okoreňte podľa chuti.

Dochutenie a základ omáčky

  1. K mäsu pridajte paradajkový pretlak, cukor, sladkú papriku, ocot a bobkový list. Krátko premiešajte, aby sa chute prepojili.

  2. Vmiešajte lúpané paradajky z konzervy, zakryte a pomaly duste na miernom plameni 15–30 minút, kým mäso nebude polomäkké.

Pridanie kapusty

  1. Do hrnca pridajte na tenké rezančeky nakrájanú kapustu. Premiešajte, a keď sa časť tekutiny odparí a kapusta zmäkne, opäť zakryte a pomaly duste ďalších 20–30 minút, kým bude mäso aj kapusta úplne mäkké.

Finálne dochutenie

  1. Na záver dochuťte citrónovou šťavou, štipkou škorice a podľa potreby ešte dosoľte a okoreňte. Dobrú chuť!

Užitočné tipy

  1. Vyváženie chutí: Cukor, ocot a škorica vytvoria krásnu rovnováhu medzi sladkou, kyslou a korenistou chuťou. Citlivo ich prispôsobte podľa vlastných preferencií.

  2. Rýchlejšia verzia: Ak nemáte čas na dlhé dusenie, použite tlakový hrniec.

  3. Servírovanie: Podávajte s varenými zemiakmi, ktoré ste si pripravili popri cesnačke.

Ohodnoťte recept
Hlavné jedlá
Mäsité jedlá
Slovensko
zima

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.