Bonviváni pre Varimespolu.sk: Lievance s ovsenými vločkami a jablkami

Bonviváni pre Varimespolu.sk: Lievance s ovsenými vločkami a jablkami

Tieto lievance nie sú klasické kysnuté, ale jednoduchšie vďaka použitiu sódy bikarbóny a kypriaceho prášku. Aby boli nielen chutné, ale aj výživné, pridáme ovsené vločky, škoricu, vajíčko a kefír. Ak máte radi vôňu a chuť ovsených vločiek, ale nemáte v láske ich kašovitú konzistenciu, tento dezert vás nadchne. Príprava si síce vyžaduje čas na odležanie cesta a pomalé smaženie, ale výsledok stojí za to. Lievance sú krásne nafúknuté, jemné vnútri, chrumkavé na povrchu a chutia ako detstvo. Samotné sú vynikajúce, no ak si chcete dopriať, podávajte ich s džemom, grankom, javorovým sirupom alebo sladkým tvarohom s hrozienkami. Chudnutie môže počkať!

Ingrediencie

  • 50 govsené vločky

  • 1 štipkasoľ

  • 100 mlkefír

  • 300 mlmlieko

  • 2 PLkryštálový cukor

  • 1 ksvajce

  • 1 ČLmletá škorica

  • 50 mlolej

  • 150 ghladká múka

  • 1 ČLkypriaci prášok

  • 1/2 ČLsóda bikarbóna

  • 1 ksstredne veľké jablko (nastrúhané nahrubo)

Príprava cesta

  1. Ovsené vločky zmiešajte so štipkou soli a zalejte kefírom a mliekom. Nechajte ich 10 minút napučať.

  2. Po napučaní pridajte cukor, vajce, škoricu, olej a nastrúhané jabĺčko. Všetko dobre premiešajte.

  3. V miske zmiešajte múku, kypriaci prášok a sódu bikarbónu. Prisypte k tekutej zmesi a dôkladne spojte, aby vzniklo hladké, hustejšie cesto.

Odležanie cesta

  1. Nechajte cesto odležať pri izbovej teplote aspoň 30 minút, aby sa chute spojili a cesto jemne zhustlo. Tento krok je zásadný pre textúru lievancov.

Smaženie lievancov

  1. Rozohrejte liatinovú panvicu na strednom plameni. Nemusíte pridávať olej, keďže je už v ceste.

  2. Naberačkou cesto vždy zamiešajte a dávkujte na panvicu. Smažte pomaly, kým sa na povrchu neobjavia bublinky a spodná strana nie je zlatistá (cca 2–3 minúty). Potom ich otočte a smažte z druhej strany ešte 1–2 minúty.

Servírovanie

  1. Lievance podávajte teplé. Môžete ich ozdobiť džemom, medom, grankom, javorovým sirupom alebo sladkým tvarohom s hrozienkami. Dobrú chuť!

Užitočné tipy

  1. Trpezlivosť pri smažení: Lievance sa smažia pomaly maximálne na strednom plameni, aby boli jemné vnútri a chrumkavé na povrchu.

  2. Variácie: Kefír môžete nahradiť bielym jogurtom alebo acidofilným mliekom. Ak chcete zdravšiu verziu, cukor nahraďte medom alebo trstinovým cukrom.

  3. Predhriatie panvice: Liatinová panvica musí byť správne rozohriata – ak nie je, lievance sa môžu lepiť.

Ohodnoťte recept
Chuťovky
Raňajky
Dezerty
Slovensko
zima

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.