Brusnicový džem

Brusnicový džem

Brusnicový džem je taká pochúťka a pritom nie je až tak používaný a dostupný v našich končinách. Teraz už s tým nebudete mať problém a môžete ho mať dostupný kedykoľvek chcete. Stačí, keď si ho uvaríte a odložíte do svojich zásob. Pečivu alebo koláču dodá inú a nezvyklú chuť, ktorá sa perfektne hodí na chladnejšie ročné obdobie. Okrem citróna môžete použiť aj pomaranč na kôru a šťavu. Chuť džemu sa trochu zmení, ale rozhodne to nebude na škodu veci.

Rozpis na 2 poháre (objem 250 ml)

  • 1 kschemicky neošetrený bio citrón

  • 500 gčerstvé brusnice

  • 200 gkrupicový cukor

  • 1 ksjablko

Postup

  1. Citrón umyjeme, osušíme a na jemnom strúhadle nastrúhame kôru. Potom citrón rozkrojíme na polovicu a vyšťavíme ho. Brusnice prepláchneme studenou vodou a necháme ich odkvapkať na sitku. V nekovovej miske zmiešame brusnice s cukrom a citrónovou šťavou. Necháme 12 hodín odležať a v priebehu odležania dvakrát premiešame.

  2. Jablko olúpeme, odstránime jaderník a nastrúhame ho na jemnom strúhadle. Zmiešame s citrónovou kôrou. Do kastrólika zlejeme šťavu, ktorú pustili brusnice a pridáme asi polovicu plodov a nastrúhané jablko s kôrou. Všetko zalejeme 120 ml vody a privedieme k varu. Varíme na miernom 20 minút.

  3. Potom pridáme zvyšné brusnice a varíme ďalších 5 minút. Čisté poháre naplníme horúcim džemom a uzavrieme viečka. Otočíme ich hore dnom a necháme vychladnúť. Po vychladnutí otočíme poháre späť a uskladníme ich na tmavom a chladnom mieste. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Nátierky a dressingy
Slovensko
jeseň

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2024 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.