Buchty s rumovou omáčkou a zmrzlinou
Buchty s rumovou omáčkou a zmrzlinou sú ďalším potvrdením toho, že aj z obyčajného kysnutého cesta môžete vytvoriť luxusný dezert. Jednoducho, nie sú buchty ako buchty, a keď ich budete podávať tak, ako sú pripravené v recepte, vyslúžite si iba pochvalné reakcie.
Na cesto
500 ghladká múka
30 gdroždie
80 gkrupicový cukor
200 mlmlieko
2 ksvajcia
1 štipkasoľ
1 balenievanilkový cukor
100 gmaslo
Na náplň
250 gmäkký tvaroh v kocke
150 gricotta
80 gkrupicový cukor
1 balenievanilkový cukor
1 ksvajce
1 PLnastrúhaná citrónová kôra
2 PLcitrónová šťava
Na rumovú omáčku
60 gsušené hrozienka
100 mlrum
200 gkrupicový cukor
150 mlhorúca voda
Na dokončenie
10 kszmrzlina (1 kopček na porciu)
práškový cukor na posypanie
Postup
Do misy preosejeme múku a urobíme do nej jamku. Do nej rozdrobíme droždie, zasypeme ho lyžicou cukru a zalejeme polovicou vlažného mlieka. Necháme vzísť kvások. Potom pridáme zvyšné mlieko, vajcia, soľ, vanilkový cukor, zvyšný cukor, polovicu rozpusteného masla a vypracujeme hladké a nelepivé cesto. Necháme 60 minút kysnúť.
Tvaroh zmiešame s ricottou, obomi druhmi cukru, vajcom, kôrou a šťavou z citróna. Nakysnuté cesto zľahka prepracujeme, rozvaľkáme na hrúbku 5 mm a pokrájame na 20 štvorcov. Do každého štvorca dáme lyžicu plnky. Okraje cesta k sebe dobre pritlačíme.
Do pekáča nalejeme zvyšné rozohriate maslo, každú buchtu potrieme a uložíme tesne vedľa seba. Necháme asi 15 minút kysnúť a potom ich pečieme v predhriatej rúre pri 180 °C asi 30 minút. Po upečení vyklopíme z pekáča na kovovú mriežku, oddelíme od seba buchty a necháme ich vychladnúť.
Hrozienka namočíme do rumu a necháme asi 15 minút odpočívať. Do kastrólika nasypeme cukor a necháme ho pozvoľna skaramelizovať. Odstavíme ho z ohňa a zalejeme horúcou vodou. Necháme mierne vychladnúť a pridáme rum s hrozienkami. Podávame podliate rumovou omáčkou a pridáme aj kopček zmrzliny. Pred podávaním pocukrujeme. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre