Bylinkový chlieb s brusnicami

Bylinkový chlieb s brusnicami

Na čo sa hodí bylinkový chlieb s brusnicami? Nie je to obyčajný chlieb, ale brusnice a bylinky v ceste sa perfektne kombinujú napríklad so syrovou alebo tvarohovou nátierkou. Stačí už len trochu byliniek a zeleniny na ozdobu a chutné raňajky alebo večera sú pripravené do niekoľkých minút.

Rozpis na 1 bochník

  • 15 gčerstvé droždie

  • 2 PLkrupicový cukor

  • 100 ghladká múka

  • 1/2 zväzokčerstvá petržlenová vňať

  • 6 vetvičiekčerstvý tymián

  • 300 gšpaldová hladká múka

  • 1 ČLsoľ

  • 1 hrsťsušené brusnice

  • 120 mlcmar

  • 2 PLrozpustená bravčová masť na vymastenie formy

  • 1 ksvajce na potretie

  • čerstvé alebo mrazené brusnice na ozdobenie

Postup

  1. Z rozdrobeného droždia, cukru, lyžice pšeničnej múky a 120 ml vlažnej vody pripravíme kvások. Necháme ho vykysnúť.

  2. Bylinky opláchneme a utrieme do sucha. Petržlenovú vňať nasekáme na jemno a lístky tymiánu otrháme. Do misy preosejeme oba druhy múky. Pridáme soľ, bylinky, nadrobno nakrájané brusnice a spoločne premiešame. Prilejeme kvások, cmar a krátko prepracujeme. Nakoniec prilejeme vychladnutú rozpustenú masť a vypracujeme hladké cesto. Zakryjeme ho utierkou a necháme kysnúť asi 60 minút na teplom mieste.

  3. Nakysnuté cesto prepracujeme a vytvoríme bochník, ktorý vložíme do masťou vymazanej tortovej formy s priemerom 20 cm. Zakrytý bochník necháme kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem. Potom povrch bochníka potrieme rozšľahaným vajcom, ozdobíme lístkami petržlenovej vňate a mrazenými brusnicami. Pečieme v rúre predhriatej na 230 °C asi 45 minút. Chlieb podávame napríklad s čerstvým syrom a pažítkou. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Raňajky
Chuťovky
Bezmäsité jedlá
celosezónne

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2024 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.