Bylinkový chlieb s brusnicami
Na čo sa hodí bylinkový chlieb s brusnicami? Nie je to obyčajný chlieb, ale brusnice a bylinky v ceste sa perfektne kombinujú napríklad so syrovou alebo tvarohovou nátierkou. Stačí už len trochu byliniek a zeleniny na ozdobu a chutné raňajky alebo večera sú pripravené do niekoľkých minút.
Rozpis na 1 bochník
15 gčerstvé droždie
2 PLkrupicový cukor
100 ghladká múka
1/2 zväzokčerstvá petržlenová vňať
6 vetvičiekčerstvý tymián
300 gšpaldová hladká múka
1 ČLsoľ
1 hrsťsušené brusnice
120 mlcmar
2 PLrozpustená bravčová masť na vymastenie formy
1 ksvajce na potretie
čerstvé alebo mrazené brusnice na ozdobenie
Postup
Z rozdrobeného droždia, cukru, lyžice pšeničnej múky a 120 ml vlažnej vody pripravíme kvások. Necháme ho vykysnúť.
Bylinky opláchneme a utrieme do sucha. Petržlenovú vňať nasekáme na jemno a lístky tymiánu otrháme. Do misy preosejeme oba druhy múky. Pridáme soľ, bylinky, nadrobno nakrájané brusnice a spoločne premiešame. Prilejeme kvások, cmar a krátko prepracujeme. Nakoniec prilejeme vychladnutú rozpustenú masť a vypracujeme hladké cesto. Zakryjeme ho utierkou a necháme kysnúť asi 60 minút na teplom mieste.
Nakysnuté cesto prepracujeme a vytvoríme bochník, ktorý vložíme do masťou vymazanej tortovej formy s priemerom 20 cm. Zakrytý bochník necháme kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem. Potom povrch bochníka potrieme rozšľahaným vajcom, ozdobíme lístkami petržlenovej vňate a mrazenými brusnicami. Pečieme v rúre predhriatej na 230 °C asi 45 minút. Chlieb podávame napríklad s čerstvým syrom a pažítkou. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre