Éclair s čiernymi ríbezľami a ruby čokoládou

Éclair s čiernymi ríbezľami a ruby čokoládou

Tradičných francúzskych éclair dezertov sa ročne predá stovky miliónov kusov. Majú status luxusnej delikatesy, ale pohodlne si ich môžete upiecť aj doma. Ľudovo sa nazývajú eklérky a lahodnú letnú verziu s čiernymi ríbezľami si môžete pripraviť na slávnostnú príležitosť a očariť tak všetkých hostí svojimi cukrárskymi schopnosťami.

Na odpaľované cesto

  • 1 štipkasoľ

  • 60 mlmlieko

  • 50 gmaslo

  • 1 ČLcukor

  • 80 ghladká múka

  • 3 ksvajcia

  • práškový cukor na posypanie

Na náplň

  • 300 mlmlieko

  • 80 gkrupicový cukor

  • 1 balenievanilkový pudingový prášok

  • 250 ml33 % smotana na šľahanie

Na ríbezľový rozvar

  • 200 gčierne ríbezle

  • 50 gkrupicový cukor

Na polevu

  • 150 gruby čokoláda

Na dokončenie

  • lyofilizované maliny

Postup

  1. Do 65 ml vriacej osolenej vody s mlieko, maslom a cukrom nasypme múku a miešame, pokým sa cesto neprestane lepiť na steny nádoby. Odpaľované cesto miešame do vychladnutia a potom do neho vmiešame vajcia.

  2. Cukrárske vrecko naplníme cestom a na plech nastriekame eklérky dlhé asi 10 cm. Zľahka ich pocukríme a pečieme pri 200 °C asi 20 minút. Potom teplotu znížime na 180 °C a pečieme ďalších 20 minút.

  3. Vychladnuté eklérky prekrojíme. Ríbezle dáme do hrnca, pridáme cukor, zalejeme 50 ml vody, povaríme, roztlačíme. Precedíme cez husté sitko a necháme vychladnúť.

  4. Z mlieka, cukru a pudingového prášku uvaríme hustý krém, ktorý necháme za stáleho miešania vychladnúť. Smotanu vyšľaháme na pevnú šľahačku a vmiešame do pudingu.

  5. Do krému primiešame prepasírované čierne ríbezle. Hotový krém naplníme do cukrárskeho vrecka so zrezanou trubičkou a nastriekame na spodný diel korpusu.

Ohodnoťte recept
Chuťovky
Zákusky
Dezerty
Koláče
Francúzsko
celosezónne

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.