Éclair s čiernymi ríbezľami a ruby čokoládou
Tradičných francúzskych éclair dezertov sa ročne predá stovky miliónov kusov. Majú status luxusnej delikatesy, ale pohodlne si ich môžete upiecť aj doma. Ľudovo sa nazývajú eklérky a lahodnú letnú verziu s čiernymi ríbezľami si môžete pripraviť na slávnostnú príležitosť a očariť tak všetkých hostí svojimi cukrárskymi schopnosťami.
Na odpaľované cesto
1 štipkasoľ
60 mlmlieko
50 gmaslo
1 ČLcukor
80 ghladká múka
3 ksvajcia
práškový cukor na posypanie
Na náplň
300 mlmlieko
80 gkrupicový cukor
1 balenievanilkový pudingový prášok
250 ml33 % smotana na šľahanie
Na ríbezľový rozvar
200 gčierne ríbezle
50 gkrupicový cukor
Na polevu
150 gruby čokoláda
Na dokončenie
lyofilizované maliny
Postup
Do 65 ml vriacej osolenej vody s mlieko, maslom a cukrom nasypme múku a miešame, pokým sa cesto neprestane lepiť na steny nádoby. Odpaľované cesto miešame do vychladnutia a potom do neho vmiešame vajcia.
Cukrárske vrecko naplníme cestom a na plech nastriekame eklérky dlhé asi 10 cm. Zľahka ich pocukríme a pečieme pri 200 °C asi 20 minút. Potom teplotu znížime na 180 °C a pečieme ďalších 20 minút.
Vychladnuté eklérky prekrojíme. Ríbezle dáme do hrnca, pridáme cukor, zalejeme 50 ml vody, povaríme, roztlačíme. Precedíme cez husté sitko a necháme vychladnúť.
Z mlieka, cukru a pudingového prášku uvaríme hustý krém, ktorý necháme za stáleho miešania vychladnúť. Smotanu vyšľaháme na pevnú šľahačku a vmiešame do pudingu.
Do krému primiešame prepasírované čierne ríbezle. Hotový krém naplníme do cukrárskeho vrecka so zrezanou trubičkou a nastriekame na spodný diel korpusu.
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre