Fazuľové guľôčky s mrkvovou kašou a kelovým pestom
Možno sa vám stáva, že niektoré jedlo by ste chceli ochutnať už po prvom pohľade na tanier. Fazuľové guľôčky s mrkvovou kašou a kelovým pestom sú podobným prípadom. Vyzerajú zaujímavo a ich chuť je zvýraznená mnohými koreninami.
Na fazuľové guľôčky
1 ksväčšia cibuľa
3 PLolivový olej na potretie guľôčok
2 strúčikycesnaku
200 gkučeravý kel
soľ
mleté čierne korenie
300 gvarená fazuľa
3 PLmleté ľanové semienka
2 PLkečup
1 ČLrímska mletá rasca
50 gslnečnicové semienka
40 gstrúhanka
Na mrkvovú kašu
500 gpečená mrkva
500 gpečené zemiaky
2 PLmajonéza
Na kelové pesto
200 gkučeravý kel listy
2 strúčikycesnaku
50 gopražené slnečnicové semienka
olivový olej
1 PLcitrónová šťava
2 PLstrúhaný parmezán
Postup
Cibuľu nakrájame na jemno a necháme zosklovatieť na rozohriatom olej na panvici. Primiešame cesnak nasekaný najemno a krátko ho opečieme. Ďalej pridáme nasekaný kel, osolíme, okoreníme a dusíme pod pokrievkou asi 10 minút.
Fazule dáme do misy a rozpučíme vidličkou. Ľanové semienko zmiešame s 3 lyžicami vody, kečupom, rímskou rascou, slnečnicovými semienkami, soľou a korením. Potom všetko primiešame k fazuliam, zamiešame kel a podľa potreby pridáme strúhanku tak, aby bola hmota kompaktná. Necháme 30 minút odležať.
Zo zmesi tvarujeme malé guľôčky, ktoré dáme na plech vyložený papierom na pečenie. Každú potrieme olejom a pečieme pri 200 °C asi 40 minút do zlatista.
Mrkvu a zemiaky nakrájame na kúsky. Dáme do hrnca, zalejeme 150 ml vody a krátko povaríme. Odstavíme z variča, pridáme majonézu, soľ, korenie a rozmixujeme na jemnú kašu.
Listy kelu sparíme a ihneď vložíme do ľadovej vody. Potom ich osušíme a prekrojíme na menšie kúsky. Vložíme do mixéra spolu s cesnakom, semienkami, osolíme, okoreníme a rozmixujeme. Podľa potreby prilejeme olej, aby vzniklo pesto. To ešte dochutíme citrónovou šťavou a strúhaným syrom. Guľôčky podávame spolu s kašou a pestom. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre