Francúzska cibulačka

Francúzska cibulačka

Francúzska cibulačka je polievka ideálna na zamračený a sychravý deň. Presne taká, ktorá vám dodá energiu, zasýti vás a najmä perfektne zahreje. S vynikajúcou chuťou a perfektnou hustotou si ju najlepšie vychutnáte aj s kúskom bagety zapečenej so syrom. Určite vyskúšajte, jej chuť sa vám vryje do pamäti.

Ingrediencie

  • 25 gmaslo

  • 3 PLolivový olej

  • 1 kgcibuľa nakrájaná na pásiky

  • 1/2 PLhladká múka

  • 250 mlsuché biele víno

  • 1 lvývar (ideálne hovädzí)

  • 1 štipkamuškátový oriešok

  • 2 vetvičkyčerstvý tymián alebo 1 ČL sušeného tymiánu

  • 2 ksbobkový list

  • 1 ksbageta

  • 1 strúčikcesnaku

  • 150 gnastrúhaný aromatický syr (napríklad typ Comté)

  • soľ

  • čierne korenie

Postup

  1. V hrnci zohrejeme maslo s olejom. Vsypeme nakrájanú cibuľu, osolíme ju a okoreníme. Na miernom ohni ju orestujeme a miešame asi 25 až 30 minút, pokým nebude zlatistá a lepivá.

  2. Poprášime múkou a krátko orestujeme. Vlejeme víno a jednu minútu varíme. Potom prilejeme vývar, pridáme nastrúhaný muškátový oriešok, tymián, bobkový list a varíme asi 20 minút. Podľa chuti osolíme a okoreníme.

  3. Pripravíme si štyri misky a rozohrejeme gril. Plátky bagety potrieme cesnakom a posypeme strúhaným syrom. Do misiek vlejeme polievku, na hladinu položíme bagetky so syrom. Misky vložíme pod gril a zapekáme, až sa syr roztečie a bude zlatistý. Bagetky môžeme zapiecť aj samostatne a potom ich do polievky vložiť. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Polievky
Francúzsko
celosezónne

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.