Francúzska cibulačka
Francúzska cibulačka je polievka ideálna na zamračený a sychravý deň. Presne taká, ktorá vám dodá energiu, zasýti vás a najmä perfektne zahreje. S vynikajúcou chuťou a perfektnou hustotou si ju najlepšie vychutnáte aj s kúskom bagety zapečenej so syrom. Určite vyskúšajte, jej chuť sa vám vryje do pamäti.
Ingrediencie
25 gmaslo
3 PLolivový olej
1 kgcibuľa nakrájaná na pásiky
1/2 PLhladká múka
250 mlsuché biele víno
1 lvývar (ideálne hovädzí)
1 štipkamuškátový oriešok
2 vetvičkyčerstvý tymián alebo 1 ČL sušeného tymiánu
2 ksbobkový list
1 ksbageta
1 strúčikcesnaku
150 gnastrúhaný aromatický syr (napríklad typ Comté)
soľ
čierne korenie
Postup
V hrnci zohrejeme maslo s olejom. Vsypeme nakrájanú cibuľu, osolíme ju a okoreníme. Na miernom ohni ju orestujeme a miešame asi 25 až 30 minút, pokým nebude zlatistá a lepivá.
Poprášime múkou a krátko orestujeme. Vlejeme víno a jednu minútu varíme. Potom prilejeme vývar, pridáme nastrúhaný muškátový oriešok, tymián, bobkový list a varíme asi 20 minút. Podľa chuti osolíme a okoreníme.
Pripravíme si štyri misky a rozohrejeme gril. Plátky bagety potrieme cesnakom a posypeme strúhaným syrom. Do misiek vlejeme polievku, na hladinu položíme bagetky so syrom. Misky vložíme pod gril a zapekáme, až sa syr roztečie a bude zlatistý. Bagetky môžeme zapiecť aj samostatne a potom ich do polievky vložiť. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre