Francúzska cibulačka z červenej cibule
Keď dostanete chuť na skutočne sýtu polievku s intenzívnymi chuťami, pripravte si francúzsku cibulačku z červenej cibule. Je to trochu netradičné, že na jej prípravu použijete červenú cibuľu. Výsledok však bude farebne tmavší a aj chuťovo sladší. Jednoducho si ju uvarte, potom zapečte a nakoniec aj zjedzte.
Na polievku
120 gmaslo
8 ksčervená cibuľa
2 strúčikycesnaku
1 PLtrstinový cukor
1 PLčerstvý tymián (lístky)
6 ksčerstvá šalvia (lístky)
200 mlsuché biele víno
1 lzeleninový vývar
2 ksbobkový list
soľ
mleté čierne korenie
Na zapečený chlieb
1/2 ksfrancúzska bageta
150 gsyr Gruyère alebo Comté
Na dokončenie
čerstvý tymián (lístky)
čerstvá šalvia (lístky)
Postup
Vo veľkom hrnci necháme rozpustiť maslo. Cibuľu nakrájame na polovičné kolieska a 10 minút restujeme na masle. Cesnak prelisujeme na jemno, pridáme spolu s trstinovým cukrom k cibuli a ďalších 10 minút restujeme, aby sa cibuľa skaramelizovala a zhnedla.
Ku skaramelizovanej cibuli pridáme bylinky a zajeme ju vínom. Po chvíľke pridáme vývar a bobkové listy a privedieme k varu. Necháme asi 10 minút prevárať. Dochutíme soľou a korením a polievku servírujeme do jednotlivých zapekacích misiek.
Bagetu nakrájame na plátky a opečieme ju v hriankovači vo vyhriatej rúre pri 200 °C asi 5 až 10 minút. Opečené pečivo položíme na polievku, posypeme nastrúhaným syrom a dáme znovu zapiecť do rúry pri 200 °C asi na 10 minút.
Po zapečení polievku ozdobíme čerstvými lístkami tymiánu a šalvie. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre