Francúzsky jablkový koláč
Francúzske dezerty sú svetovoznáme. Vyskúšajte jablkový koláč inšpirovaný majstrami cukrármi a premeňte svoju kuchyňu na kráľovstvo sladkého a voňavého pečenia. Tento koláč je šťavnatý a najlepšie chutí v dobrej spoločnosti.
Ingrediencie
maslo na vymazanie formy
hrubá múka na vysypanie formy
600 gjablko
190 gkrupicový cukor
5 ČLrum
1 ČLcitrónová šťava
3 ksvajcia
1 ČLvanilkový extrakt
125 gpolohrubá múka
7 gkypriaci prášok do pečiva
1 štipkasoľ
170 groztopené maslo
pistácie na dokončenie
kyslá smotana na dokončenie
Postup
Koláčovú formu s priemerom 20 cm vymažeme maslom a vysypeme múkou. Jablká olúpeme, očistíme a nakrájame na plátky, premiešame s 2 lyžicami cukru, 3 lyžičkami rumu a citrónovou šťavou. Necháme 15 minút odstáť a rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri 200 °C do zmäknutia, necháme vychladnúť.
Teplotu rúry znížime na 180 °C. V miske vyšľaháme vajcia so zvyšným cukrom a extraktom do peny. Zašľaháme zvyšok rumu.
V inej miske premiešame sypké ingrediencie, ktoré striedavo s maslom zapracujeme k vaječnej zmesi. Nakoniec vmiešame približne ½ upečených jablčných plátkov a zmes nalejeme do pripravenej formy. Poukladáme zvyšné plátky jabĺk a pečieme v predhriatej rúre približne 50 minút. Po upečení necháme vychladnúť na mriežke a môžeme posypať pistáciami. Podávame s kyslou smotanou. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre