Hruškový koláč s mrveničkou
Hruškový koláč s mrveničkou vás prekvapí geniálnou chuťou. Zamilujete si nielen jeho mäkké a vláčne cesto, ale aj netradičnú a absolútne dokonalú hruškovú náplň. Tá je pripravená zo sušených hrušiek, ale aj slivkového lekváru, strúhaného perníku a malého množstva rumu. Voňavý a sladký koláčový poklad si určite budete chcieť upiecť, čo najskôr. Tak smelo do toho, odmena je gurmánskym pôžitkom.
Na cesto
200 ghladká múka
50 gpolohrubá múka
1 štipkasoľ
15 dgčerstvé droždie
30 gpráškový cukor
100 ml(podľa potreby až 150 ml) vlažné mlieko
50 groztopené maslo
2 ksžĺtky
1 štipkanastrúhaná citrónová kôra
1 ksvajce na potretie
Na náplň
400 gsušená hruška
4 PLslivkový lekvár
2 balenievanilkový cukor
4 PLstrúhaný perník
1 kscelá škorica (zvitok)
5 ksklinček
4 PLrum
Na mrveničku
60 ghrubá múka
40 gkrupicový cukor
40 gmaslo
Postup
Do misy preosejeme obe múky so štipkou soli. Uprostred urobíme jamku, do ktorej rozdrobíme droždie. Pridáme cukor, trochu vlažného mlieka a necháme vzísť kvások. Potom primiešame žĺtky, citrónovú kôru, vychladnuté maslo a zvyšné mlieko. Vypracujeme nelepivé cesto, ktoré zakryjeme fóliou a necháme asi 1 hodinu kysnúť.
Medzitým pripravíme náplň. Hrušky umyjeme a zalejeme vodou, pridáme korenie a dusíme do mäkka. Mäkké hrušky zlejeme (vodu uchováme), odstránime korenie a hrušky pomelieme. Zmiešame ich s lekvárom, cukrom, perníkom a rumom a podľa potreby pridáme odvar z hrušiek.
V inej mise zmiešame múku s cukrom, pridáme na kocky nakrájané zmäknuté maslo a vypracujeme mrveničku.
Vykysnuté cesto rozdelíme na dva rovnako veľké diely a na papieri na pečenie vyvaľkáme na dva guľaté koláče s priemerom asi 30 cm. Koláče aj s papierom na pečenie prenesieme na plechy, okraje potrieme vajcom a stred náplňou. Posypeme mrveničkou a necháme asi 10 minút kysnúť. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C asi 20 minút do zlatista. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre