Hruškový závin s marcipánom
Jemné, sladké a priam predurčené na to, aby hrušky boli pridávané do všetkých koláčov a maškŕt. Upečte si hruškový závin s marcipánom a už prvý kúsok vám pripraví nekonečný pocit radosti. Hrušky sú skvelé ovocie, ktoré má vysoký obsah vody a vlákniny a ideálne je konzumovať ich aj so šupkou. Takýto závin je dokonalou reklamou na jesenné dobroty plné výrazných chutí a vôní.
Na cesto
150 ghladká múka
50 gmaslo
1 PLolej
1 PLvínny ocot
1 štipkasoľ
50 gmaslo na potretie
Na náplň
8 kshrušky
1 kscitrónová šťava z citróna
20 gkrupicový cukor
1 balenieškoricový cukor
60 gstrúhanka
50 gvopred vychladený marcipán
práškový cukor na posypanie
mandle na ozdobenie
Postup
Múku preosejeme, pridáme zmäknuté maslo, 50 ml vlažnej vody, olej, ocot, soľ a vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme pri izbovej teplote 30 minút odležať.
Hrušky olúpeme, pokrájame ich na štvrtiny, vykrojíme stredy s jadierkami a nakrájame na tenké plátky. Pokvapkáme citrónovou šťavou, zmiešame s cukrom a škoricovým cukrom.
Cesto rozvaľkáme na obdĺžnik 30x40 cm a prenesieme ho na utierku. Na cesto nasypeme strúhanku, rozložíme hruškovú náplň. Na náplň na hrubo nastrúhame marcipán.
Pomocou utierky zrolujeme do závinu a okraje cesta k sebe dobre pritlačíme. Závin preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v predhriatej rúre pri 180 °C asi 30 minút. Po upečení povrch potrieme rozpusteným maslom a necháme vychladnúť na kovovej mriežke. Pred podávaním pocukríme a ozdobíme mandľami. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre