Husacia paštéta s brusnicovým želé
Husacia paštéta s brusnicovým želé je skutočne lahodná delikatesa. Túto paštétu si pripravíte nanajvýš asi tak niekoľkokrát za zimnú sezónu, ale zakaždým to bude stáť za to. Je tak jemná a skvele dochutená, že kupované konzervy či poháre vám už nebudú chutiť. Dajte si preto tú námahu a pripravte ju doma. Brusnicové želé na vrchu jej dodá novú dimenziu chutí.
Na husaciu paštétu
500 ghusacia pečeň
250 gmaslo + 50 g na restovanie pečene
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
40 mlportské víno
60 mlčervené víno
50 gnasekané mandle
50 gsušené brusnice
Na brusnicové želé
4 plátkyželatína
100 mlčervené víno
200 gsterilizované brusnice
soľ
mleté čierne korenie
Postup
Pečeň očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Na panvici rozohrejeme maslo a pečeň sprudka orestujeme zo všetkých strán, asi 5 minút.
Potom pečeň osolíme, okoreníme, podlejeme portským vínom a chvíľu zahrievame, aby sa vyvarila celá nadbytočná tekutina. Potom podlejeme červeným vínom, opäť chvíľu varíme a potom dáme vychladiť.
Na suchej panvici opražíme plátky mandlí. Pražíme ich asi 3 minúty za stáleho miešania, aby sa nepripálili. Potom ich necháme vychladnúť.
Studenú pečeň dáme do mixéra, pridáme maslo a rozmixujeme do hladka. Paštétu preložíme do misky a pridáme sušené brusnice a pražené mandle.
Premiešame, dáme do formy a povrch uhladíme stierkou. Paštétu uložíme do chladničky. Medzitým želatínu namočíme na 20 minút do studenej vody.
Červené víno nalejeme do kastrólika, pridáme brusnice, osolíme, okoreníme a varíme 10 minút. Zo želatíny zlejeme vodu a primiešame ju k brusnicovej omáčke. Vlažnú omáčku nalejeme na paštétu. Necháme zatuhnúť. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre