Jablkové želé s chilli a slanými krekrami
Jablkové želé s chilli a slanými krekrami je dobrota, ktorej to najviac ladí práve v tejto kombinácii. Hladké želé s kúskami chilli si môžete natrieť na chrumkavé krekry vlastnej výroby a dopriať si pohodovú chvíľku, kedy vás nebude nikto rušiť. Pripravte si väčšiu dávku a zopár pohárov si odložte aj na zimné dni. V tom prípade bude lepšie, keď želé dáte aj sterilizovať.
Na slané krekry
200 gtvrdý syr
200 ghladká múka
1/2 kskypriaci prášok do pečiva
200 gmaslo
1 ksvajce
Na jablkové želé
300 gjablko
1/2 kscitrónová šťava z polovice citróna
170 gželírovací cukor
25 gfarebné chilli papričky
Postup
Najskôr si pripravíme cesto na sušienky. Syr nastrúhame na jemnom strúhadle. Múku preosejeme s kypriacim práškom na dosku. Pridáme na kúsky nakrájané maslo, vajce a nastrúhaný syr. Spracujeme pevné cesto, ktoré necháme v chladničke asi 60 minút odležať.
Odležané cesto krátko prepracujeme a rozvaľkáme na plát s hrúbkou 5 mm. Vykrojíme malé obdĺžniky alebo štvorce, ktoré rozložíme na plechy vystlané papierom na pečenie. Povrch potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme sezamovými semienkami. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C asi 12 minút.
Jablká umyjeme, osušíme, pokrájame na štvrtiny, vykrojíme jaderníky a nakrájame na kúsky. Preložíme ich do hrnca, prilejeme citrónovú šťavu a 500 ml vody a pozvoľna varíme asi 45 minút do mäkka. Potom jablká roztlačíme pučidlom na zemiaky.
Precedíme cez jemné sitko a necháme ešte asi 120 minút odkvapkávať. Šťavu prelejeme do hrnca, prisypeme cukor a privedieme k varu. Povaríme 5 minút, odstavíme a pridáme očistené a na kúsky pokrájané papričky. Horúcu zmes nalejeme do pohárov. Uzavrieme ich a necháme vychladnúť. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre