Jednoduchý jablkový tarte tatin
Vznikol omylom, ale miluje ho celý svet. Jednoduchý jablkový tarte tatin je dezertom, ktorý chutí hádam takmer každému. Kto by dokázal odolať sladkej karamelovej poleve, pečeným jablkám a chrumkavému cestu s maslom? Je to jednoduchšie, než sa na prvý pohľad zdá.
Na cesto
220 gpolohrubá múka
70 gpráškový cukor
1 ČLkypriaci prášok do pečiva
100 gmaslo
1 ksvajce
Na náplň
5 ksjablká
2 PLcitrónová šťava
150 gkrupicový cukor
50 gmaslo
Postup
Múku preosejeme s práškovým cukrom a kypriacim práškom. Pridáme na kocky nakrájané maslo, vajce a vypracujeme pevné cesto. Uložíme ho na 60 minút do chladničky stuhnúť. Jablká olúpeme, prekrojíme na polovicu a vykrojíme stredy s jadierkami. Pokvapkáme citrónovou šťavou. Guľatú koláčovú formu s priemerom 22 cm vystelieme alobalom.
Na panvici rozpustíme cukor na svetlý karamel. Pridáme maslo a jablká. Krátko ich v karamele povaríme. Potom preložíme jablká do formy a zalejeme ich zvyšným karamelom z panvice. Cesto rozvaľkáme na pracovnej doske posypanej múkou na guľatý plát s priemerom 22 cm.
Plát cesta položíme na povrch jabĺk a okraje cesta zahneme smerom do vnútra formy. Pečieme v rúre predhriatej na 180 °C asi 40 minút. Po upečení necháme krátko vychladnúť vo forme, potom vyklopíme, odstránime alobal a podávame. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre