Vznikol omylom, ale miluje ho celý svet. Jednoduchý jablkový tarte tatin je dezertom, ktorý chutí hádam takmer každému. Kto by dokázal odolať sladkej karamelovej poleve, pečeným jablkám a chrumkavému cestu s maslom? Je to jednoduchšie, než sa na prvý pohľad zdá.
220 gpolohrubá múka
70 gpráškový cukor
1 ČLkypriaci prášok do pečiva
100 gmaslo
1 ksvajce
5 ksjablká
2 PLcitrónová šťava
150 gkrupicový cukor
50 gmaslo
Múku preosejeme s práškovým cukrom a kypriacim práškom. Pridáme na kocky nakrájané maslo, vajce a vypracujeme pevné cesto. Uložíme ho na 60 minút do chladničky stuhnúť. Jablká olúpeme, prekrojíme na polovicu a vykrojíme stredy s jadierkami. Pokvapkáme citrónovou šťavou. Guľatú koláčovú formu s priemerom 22 cm vystelieme alobalom.
Na panvici rozpustíme cukor na svetlý karamel. Pridáme maslo a jablká. Krátko ich v karamele povaríme. Potom preložíme jablká do formy a zalejeme ich zvyšným karamelom z panvice. Cesto rozvaľkáme na pracovnej doske posypanej múkou na guľatý plát s priemerom 22 cm.
Plát cesta položíme na povrch jabĺk a okraje cesta zahneme smerom do vnútra formy. Pečieme v rúre predhriatej na 180 °C asi 40 minút. Po upečení necháme krátko vychladnúť vo forme, potom vyklopíme, odstránime alobal a podávame. Dobrú chuť!
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre
© Copyright 2025 - Varíme spolu
Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.