Jednoduchý zemiakový chlieb
Doprajte si kúsok čerstvého potešenia a pripravte si jednoduchý zemiakový chlieb. Je krásne nadýchaný, má výraznú žltšiu farbu vďaka uvareným zemiakom použitým v ceste a perfektne chutí samotný, s maslom alebo s ľubovoľnou nátierkou.
Rozpis na cca 10 plátkov (1 bochník)
600 gzemiaky
soľ
660 ghladká múka
10 gsušené droždie
2 PLolivový olej
Postup
Zemiaky očistíme a uvaríme v osolenej vode do mäkka. Precedíme ich a necháme vychladnúť. Potom ich olúpeme a nastrúhame na jemno do misy.
Pridáme soľ, múk, droždie, olej a vypracujeme hladké a tuhšie cesto. Necháme ho v teple kysnúť aspoň 90 minút.
Cesto potom rozvaľkáme na plát hrubý asi 2 cm. Zrolujeme ho, preložíme na plech s papierom na pečenie a necháme znovu kysnúť asi 30 minút. Potom do užšieho bochníka urobíme z vrchu niekoľko zárezov. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 190 °C asi 30 minút (do rúry vložíme ohňovzdornú misku s vodou, aby sa vytvorila para). Upečený chlieb necháme vychladnúť a podávame napríklad s nátierkou. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre