Jesenný koláč s hroznom a olivami
Stačí, že je na koláči hrozno a už je to dokonalá jesenná pochúťka. Ak aj vám stačí ku šťastiu iba takáto maličkosť, koláč s hroznom a olivami si istotne zamilujete. Je mäkký, šťavnatý a prekvapí vás rafinovaným spojením hrozna a olív, pri ktorých si budete predstavovať jeseň v Toskánsku.
Na cesto
2 ksvajcia
160 gkrupicový cukor
140 mlolivový olej na vymazanie
50 gmandle
1 ČLdrvený fenikel
160 ghladká múka
1 ČLkypriaci prášok do pečiva
polohrubá múka na vysypanie formy
200 gzelené hrozno
Na dokončenie
100 ghustý biely smotanový jogurt
1 PLpráškový cukor
zelené hrozno (bobule) na ozdobenie
čierne olivy bez kôstok na ozdobenie
Postup
Žĺtky vyšľaháme s cukrom a olejom do peny. Bielky vyšľaháme do tuha. Potom obe hmoty ľahko spojíme a vmiešame nastrúhané mandle, fenikel a preosiatu múku s kypriacim práškom. Hotové cesto rozdelíme do guľatej formy s priemerom 24 cm, vymazanej tukom a vysypanej polohrubou múkou.
Na povrch rozložíme bobule hrozna. Pečieme v predhriatej rúre pri 160 °C asi 45 minút. Po upečení necháme koláč mierne vychladnúť, vyberieme ho z formy a potrieme jogurtom zmiešaným s cukrom.
Koláč potierame ešte teplý, aby sa jogurt čiastočne vsiakol do pečeného korpusu. Necháme stuhnúť v chladničke. Pred podávaním ozdobíme povrch bobuľami hrozna a olivami. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre