Klasické talianske rizoto

Klasické talianske rizoto

Klasické talianske rizoto sa spozná podľa kvalitnej ryže a výslednej krémovej konzistencie. My sme použili aj viacero druhov zeleniny, ale aj neodmysliteľné biele víno a nastrúhaný parmezán. Vďaka nim bude jeho chuť ešte lepšia a konzistencia ešte krémovejšia. Naučte sa rizoto variť ako praví Taliani, vďaka tomu vám už bude chutiť inak.

Ingrediencie

  • 50 gšalotka

  • 2 ksstredne veľká mrkva

  • 3 ksstonky stonkového zeleru

  • 150 gparmezán

  • 60 mlbiele víno

  • 300 gryža Arborio

  • 60 mlolivový olej

  • 1500 mlzeleninový vývar

  • 2 PLhrášok

  • 100 gmaslo

  • soľ podľa chuti

  • mleté čierne korenie podľa chuti

  • 2 vetvičkyčerstvý citrónový tymián

Postup

  1. Šalotku nakrájame na drobno, mrkvu a stonkový zeler na malé kocky a parmezán nastrúhame na hrubo. Na rozpálenom oleji sprudka osmažíme šalotku do sklovita, pridáme ryžu a spolu smažíme asi 5 minút aj s cibuľou.

  2. Potom prilejeme víno a za stáleho miešania necháme tekutinu odvariť. Prilejeme ešte 200 ml vývaru a varíme pozvoľna. Miešame a priebežne prilievame vývar podľa potreby.

  3. Po 10 minútach pridáme k ryži aj mrkvu, stonkový zeler, hrášok a varíme ďalších 10 minút do mäkka. Nakoniec prilejeme zvyšný vývar, polovicu nastrúhaného syra a maslo. Osolíme, okoreníme a premiešame.

  4. Pred podávaním rizoto ozdobíme nastrúhaným parmezánom a vetvičkami čerstvého citrónového tymiánu. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Večera
Hlavné jedlá
Tip redakcie
Bezmäsité jedlá
Taliansko
celosezónne

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2024 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.