Klasické talianske rizoto
Klasické talianske rizoto sa spozná podľa kvalitnej ryže a výslednej krémovej konzistencie. My sme použili aj viacero druhov zeleniny, ale aj neodmysliteľné biele víno a nastrúhaný parmezán. Vďaka nim bude jeho chuť ešte lepšia a konzistencia ešte krémovejšia. Naučte sa rizoto variť ako praví Taliani, vďaka tomu vám už bude chutiť inak.
Ingrediencie
50 gšalotka
2 ksstredne veľká mrkva
3 ksstonky stonkového zeleru
150 gparmezán
60 mlbiele víno
300 gryža Arborio
60 mlolivový olej
1500 mlzeleninový vývar
2 PLhrášok
100 gmaslo
soľ podľa chuti
mleté čierne korenie podľa chuti
2 vetvičkyčerstvý citrónový tymián
Postup
Šalotku nakrájame na drobno, mrkvu a stonkový zeler na malé kocky a parmezán nastrúhame na hrubo. Na rozpálenom oleji sprudka osmažíme šalotku do sklovita, pridáme ryžu a spolu smažíme asi 5 minút aj s cibuľou.
Potom prilejeme víno a za stáleho miešania necháme tekutinu odvariť. Prilejeme ešte 200 ml vývaru a varíme pozvoľna. Miešame a priebežne prilievame vývar podľa potreby.
Po 10 minútach pridáme k ryži aj mrkvu, stonkový zeler, hrášok a varíme ďalších 10 minút do mäkka. Nakoniec prilejeme zvyšný vývar, polovicu nastrúhaného syra a maslo. Osolíme, okoreníme a premiešame.
Pred podávaním rizoto ozdobíme nastrúhaným parmezánom a vetvičkami čerstvého citrónového tymiánu. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre