Zdroj: Unsplash
Krehký jablkový koláč so škoricou
Okrem zaváranín si z nich môžete pripraviť aj takéto chutné a nápadité jedlá - na sladko i na slano, ktorými potešíte nejedného gurmána.
Ingrediencie
strukoviny na zaťaženie cesto (napr. fazuľa, hrach)
Cesto
250 ghladká múka
1 ksvajcia
125 gmaslo zmäknuté
125 gpráškový cukor
Plnka
3 ksjablko
200 gtermizovaný syr
2 PLpráškový cukor
3 ksklinček
1 PLcukor krupica alebo kryštál
3 ČLmletá škorica
Postup
Z ingrediencií na cesto vypracujeme kompaktnú hmotu. Čím dlhšie budeme cesto miesiť, tým mazľavejšie bude. Snažíme sa preto pracovať rýchlo, rukami však prerobíme cesto lepšie ako v robote.
Hotové cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme zhruba na pol hodiny odpočinúť do chladničky.
Rúru predhrejeme na 170 °C.
Koláčovú formu vyložíme papierom na pečenie alebo vymažeme maslom.
Vychladené cesto vyvaľkáme do kolesa s priemerom asi šesť centimetrov väčším ako dno koláčovej formy.
Cesto prenesieme do formy a dôkladne uhladíme po dne aj po okrajoch.
Na dne urobíme niekoľko vpichov vidličkou. Cesto prikryjeme papierom na pečenie a zaťažíme strukovinami.
Dáme piecť na 15 minút. Potom strukoviny odstránime a pečieme ďalších 10 minút.
Cesto by malo zozlatnúť.
V priebehu pečenia korpusu umyjeme jablká, zbavíme ich jadrovníkov, ale neprekrajujeme.
Jablká nakrájame na hrubšie plátky.
V mažiari rozbijeme klinčeky spolu s hrubým cukrom.
Zmesou ochutíme termizovaný syr, pridáme k nemu práškový cukor a lyžicu škorice.
Pripravenú syrovú zmes namažeme na predpečený korpus a navrch vyskladáme do kruhu plátky jabĺk.
Pečieme ďalších 15 až 20 minút. Hotový koláč pred podávaním dôkladne posypeme škoricou.
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre