Krehký jablkový koláč so škoricou

Zdroj: Unsplash

Krehký jablkový koláč so škoricou

Okrem zaváranín si z nich môžete pripraviť aj takéto chutné a nápadité jedlá - na sladko i na slano, ktorými potešíte nejedného gurmána.

Ingrediencie

  • strukoviny na zaťaženie cesto (napr. fazuľa, hrach)

Cesto

  • 250 ghladká múka

  • 1 ksvajcia

  • 125 gmaslo zmäknuté

  • 125 gpráškový cukor

Plnka

  • 3 ksjablko

  • 200 gtermizovaný syr

  • 2 PLpráškový cukor

  • 3 ksklinček

  • 1 PLcukor krupica alebo kryštál

  • 3 ČLmletá škorica

Postup

  1. Z ingrediencií na cesto vypracujeme kompaktnú hmotu. Čím dlhšie budeme cesto miesiť, tým mazľavejšie bude. Snažíme sa preto pracovať rýchlo, rukami však prerobíme cesto lepšie ako v robote.

  2. Hotové cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme zhruba na pol hodiny odpočinúť do chladničky.

  3. Rúru predhrejeme na 170 °C.

  4. Koláčovú formu vyložíme papierom na pečenie alebo vymažeme maslom.

  5. Vychladené cesto vyvaľkáme do kolesa s priemerom asi šesť centimetrov väčším ako dno koláčovej formy.

  6. Cesto prenesieme do formy a dôkladne uhladíme po dne aj po okrajoch.

  7. Na dne urobíme niekoľko vpichov vidličkou. Cesto prikryjeme papierom na pečenie a zaťažíme strukovinami.

  8. Dáme piecť na 15 minút. Potom strukoviny odstránime a pečieme ďalších 10 minút.

  9. Cesto by malo zozlatnúť.

  10. V priebehu pečenia korpusu umyjeme jablká, zbavíme ich jadrovníkov, ale neprekrajujeme.

  11. Jablká nakrájame na hrubšie plátky.

  12. V mažiari rozbijeme klinčeky spolu s hrubým cukrom.

  13. Zmesou ochutíme termizovaný syr, pridáme k nemu práškový cukor a lyžicu škorice.

  14. Pripravenú syrovú zmes namažeme na predpečený korpus a navrch vyskladáme do kruhu plátky jabĺk.

  15. Pečieme ďalších 15 až 20 minút. Hotový koláč pred podávaním dôkladne posypeme škoricou.

Ohodnoťte recept
Zákusky
Chuťovky
Koláče
Bezmäsité jedlá
Rakúsko
celosezónne

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.