Kura pečené v soli

Kura pečené v soli

Kura pečené v soli. Tak ako jasne a zreteľne to znie, tak jednoduchý je aj recept na jeho prípravu. Pripravíte si zmes byliniek a prosciutta a potom ešte soľnú krustu s bielkami a ostatné už pôjde ako po masle. Výsledok je chutný, voňavý a mimoriadne šťavnatý.

Ingrediencie

  • 1 ks(asi 1200 g) celé kura

  • 80 gprosciutto

  • 1 kscitrónová kôra

  • 100 gmaslo

  • 1500 gaž 2000 g morská soľ

  • 2 ksbielky

  • čerstvé bylinky (zmes saturejky, tymiánu a rozmarínu)

Postup

  1. Bylinky umyjeme, osušíme, lístky otrháme od stoniek na menšie kúsky. Prosciutto nakrájame na kocky,

  2. Potom dáme bylinky a prosciutto do misy, pridáme maslo a nastrúhanú citrónovú kôru. Všetko dobre premiešame.

  3. Kura dobre potrieme pripravenou zmesou, zvyšnú časť dáme dovnútra. Brušný otvor uzavrieme špáradlami a nohy zviažeme špagátom. Pomocou špáradiel pripevníme k mäsu aj krídla.

  4. Polovicu soli dáme do misky a vmiešame bielok. Zrniečka soli by sa mali spojiť.

  5. Do pekáča vsypeme druhú polovicu soli, kura položíme na vrstvu soli prsiami nahor a nanesieme na ne soľ zmiešanú s bielkom.

  6. Vložíme do rúry vyhriatej na 190 °C a pečieme asi 2 hodiny. Potom soľnú krustu rozbijeme a kura opatrne vyberieme. Pri servírovaní odstránime aj soľ z kože. Dobrú chuť!

Užitočný tip

  1. Krusta zo soli zabezpečuje ochranu pri dlhom pečení a takto upečené kura bude veľmi šťavnaté, voňavé a chrumkavé. Netreba ho pri pečení podlievať a pokým ho nepečieme pri vysokej teplote, nespáli sa. Kura nie je vôbec presolené, len by nemala ostať na koži, po odstránení krusty, žiadna soľ. Prípadne odstránime aj kožu.

Ohodnoťte recept
Hlavné jedlá
Mäsité jedlá
celosezónne

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.