Kura pečené v soli
Kura pečené v soli. Tak ako jasne a zreteľne to znie, tak jednoduchý je aj recept na jeho prípravu. Pripravíte si zmes byliniek a prosciutta a potom ešte soľnú krustu s bielkami a ostatné už pôjde ako po masle. Výsledok je chutný, voňavý a mimoriadne šťavnatý.
Ingrediencie
1 ks(asi 1200 g) celé kura
80 gprosciutto
1 kscitrónová kôra
100 gmaslo
1500 gaž 2000 g morská soľ
2 ksbielky
čerstvé bylinky (zmes saturejky, tymiánu a rozmarínu)
Postup
Bylinky umyjeme, osušíme, lístky otrháme od stoniek na menšie kúsky. Prosciutto nakrájame na kocky,
Potom dáme bylinky a prosciutto do misy, pridáme maslo a nastrúhanú citrónovú kôru. Všetko dobre premiešame.
Kura dobre potrieme pripravenou zmesou, zvyšnú časť dáme dovnútra. Brušný otvor uzavrieme špáradlami a nohy zviažeme špagátom. Pomocou špáradiel pripevníme k mäsu aj krídla.
Polovicu soli dáme do misky a vmiešame bielok. Zrniečka soli by sa mali spojiť.
Do pekáča vsypeme druhú polovicu soli, kura položíme na vrstvu soli prsiami nahor a nanesieme na ne soľ zmiešanú s bielkom.
Vložíme do rúry vyhriatej na 190 °C a pečieme asi 2 hodiny. Potom soľnú krustu rozbijeme a kura opatrne vyberieme. Pri servírovaní odstránime aj soľ z kože. Dobrú chuť!
Užitočný tip
Krusta zo soli zabezpečuje ochranu pri dlhom pečení a takto upečené kura bude veľmi šťavnaté, voňavé a chrumkavé. Netreba ho pri pečení podlievať a pokým ho nepečieme pri vysokej teplote, nespáli sa. Kura nie je vôbec presolené, len by nemala ostať na koži, po odstránení krusty, žiadna soľ. Prípadne odstránime aj kožu.
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre