Zdroj: Marek Bartoš, sevruga.cz
Kuracie guľôčky s paradajkovou omáčkou podľa Zdeňka Pohlreicha
Ak vám dochádza fantázia a nápady, skúste vo vašej kuchyni niečo nové, čo bude zaručene chutiť všetkým.
Ingrediencie
500 gkuracie mäso mleté
60 gstrúhanka
50 gparmezán strúhaný
4 strúčikycesnaku
4 PLčerstvá pažítka nadrobno nasekaná
1 ksvajcia
hrsť hladkolistý petržlen
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Paradajková omáčka
1 strúčikcesnak
2 ksšalotka
700 gstrapcovitá paradajka (alebo konzervovaných olúpaných paradajok)
50 mlpanenský olivový olej
štipka krupicový cukor
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
Postup
Mäso, strúhanku a parmezán dajte do misy.
Cesnak olúpte a pretlačte do mäsa, vajcia vyšľahajte vidličkou, pridajte pažítku, osoľte, okoreňte a dôkladne premiešajte s mäsom.
Zo zmesi vytvarujte guličky veľkosti vlašského orecha.
Paradajkovú omáčku alebo pokrájané konzervované olúpané paradajky dajte do nádoby na pečenie.
Poukladajte do nej guľôčky a pečte v rúre vyhriatej na 170 °C do zlatista, asi 25 minút.
Kuracie guľôčky podávajte s paradajkovou omáčkou posypané nasekanou petržlenovou vňaťou s dusenou ryžou.
Paradajková omáčka
Cesnak a šalotku ošúpte a nakrájajte nadrobno.
Paradajky umyte a nakrájajte na väčšie kúsky (ak nemáte čerstvé, použite olúpané paradajky z konzervy).
Vo väčšom hrnci rozpáľte olej, dajte tam cesnak a šalotku a opečte ich do zlatista.
Pridajte paradajky, prikryte pokrievkou a duste na strednom ohni asi 10 minút, až paradajky zmäknú a pustia šťavu.
Akonáhle sú dostatočne mäkké, rozmixujte ich do hladka, omáčka tým získa konzistenciu, ktorá lepšie priľne k cestovinám.
Dochuťte soľou, korením a cukrom.
Pokiaľ chcete mať omáčku hustejšiu a chuťovo výraznejšiu, môžete pridať do základu omáčky ešte restovanú koreňovú zeleninu.
Recept potom začnite tým, že na 1 lyžici oleja opečiete nadrobno nakrájanú 1 mrkvu, 1 petržlen a 1 stopku zeleru.
Restujte ich na strednom ohni 7 minút a ďalej postupujte v recepte rovnako podľa uvedeného návodu.
Koreňovú zeleninu potom rozmixujte s ostatnými surovinami a omáčka bude hustejšia a výraznejšia.
Chuť tejto omáčke dodajú dobré zrelé paradajky, ktoré sú prirodzene sladké a šťavnaté, mimo sezóny ich zastúpia konzervované.
Hodia sa k cestovinám, haluškám aj mäsu. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre