Kuracie guľôčky s paradajkovou omáčkou podľa Zdeňka Pohlreicha

Zdroj: Marek Bartoš, sevruga.cz

Kuracie guľôčky s paradajkovou omáčkou podľa Zdeňka Pohlreicha

Ak vám dochádza fantázia a nápady, skúste vo vašej kuchyni niečo nové, čo bude zaručene chutiť všetkým.

Ingrediencie

  • 500 gkuracie mäso mleté

  • 60 gstrúhanka

  • 50 gparmezán strúhaný

  • 4 strúčikycesnaku

  • 4 PLčerstvá pažítka nadrobno nasekaná

  • 1 ksvajcia

  • hrsť hladkolistý petržlen

  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Paradajková omáčka

  • 1 strúčikcesnak

  • 2 ksšalotka

  • 700 gstrapcovitá paradajka (alebo konzervovaných olúpaných paradajok)

  • 50 mlpanenský olivový olej

  • štipka krupicový cukor

  • soľ

  • čerstvo mleté čierne korenie

Postup

  1. Mäso, strúhanku a parmezán dajte do misy.

  2. Cesnak olúpte a pretlačte do mäsa, vajcia vyšľahajte vidličkou, pridajte pažítku, osoľte, okoreňte a dôkladne premiešajte s mäsom.

  3. Zo zmesi vytvarujte guličky veľkosti vlašského orecha.

  4. Paradajkovú omáčku alebo pokrájané konzervované olúpané paradajky dajte do nádoby na pečenie.

  5. Poukladajte do nej guľôčky a pečte v rúre vyhriatej na 170 °C do zlatista, asi 25 minút.

  6. Kuracie guľôčky podávajte s paradajkovou omáčkou posypané nasekanou petržlenovou vňaťou s dusenou ryžou.

Paradajková omáčka

  1. Cesnak a šalotku ošúpte a nakrájajte nadrobno.

  2. Paradajky umyte a nakrájajte na väčšie kúsky (ak nemáte čerstvé, použite olúpané paradajky z konzervy).

  3. Vo väčšom hrnci rozpáľte olej, dajte tam cesnak a šalotku a opečte ich do zlatista.

  4. Pridajte paradajky, prikryte pokrievkou a duste na strednom ohni asi 10 minút, až paradajky zmäknú a pustia šťavu.

  5. Akonáhle sú dostatočne mäkké, rozmixujte ich do hladka, omáčka tým získa konzistenciu, ktorá lepšie priľne k cestovinám.

  6. Dochuťte soľou, korením a cukrom.

  7. Pokiaľ chcete mať omáčku hustejšiu a chuťovo výraznejšiu, môžete pridať do základu omáčky ešte restovanú koreňovú zeleninu.

  8. Recept potom začnite tým, že na 1 lyžici oleja opečiete nadrobno nakrájanú 1 mrkvu, 1 petržlen a 1 stopku zeleru.

  9. Restujte ich na strednom ohni 7 minút a ďalej postupujte v recepte rovnako podľa uvedeného návodu.

  10. Koreňovú zeleninu potom rozmixujte s ostatnými surovinami a omáčka bude hustejšia a výraznejšia.

  11. Chuť tejto omáčke dodajú dobré zrelé paradajky, ktoré sú prirodzene sladké a šťavnaté, mimo sezóny ich zastúpia konzervované.

  12. Hodia sa k cestovinám, haluškám aj mäsu. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Hlavné jedlá
Večera
Mäsité jedlá
Česká republika
celosezónne

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2024 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.