Kysnuté čučoriedkové koláče s mrveničkou
Keď povieme, že kysnuté čučoriedkové koláče s mrveničkou sú skutočne neodolateľné, môžete tomu veriť stopercentne. Hoci vieme, že nie každý vyhľadáva prácu s kysnutým cestom, s naším postupom sa tejto úlohy už nemusíte obávať. Výsledok bude mäkký, nadýchaný s chutnou tvarohovou plnkou, čučoriedkovými bobuľkami a mandľovou posýpkou. Upečte ich a budú chutiť ako od babičky.
Na cesto
30 gdroždie
80 gpráškový cukor
50 mlmlieko
500 ghladká múka
120 gmaslo
2 ksžĺtok
1 štipkasoľ
1 ČLnastrúhaná citrónová kôra
1 balenievanilkový cukor
200 ml33 % smotana na šľahanie
1 ksvajce na potretie
Na tvarohovú náplň
400 gmäkký tvaroh
100 gpráškový cukor
1 ksvajce
2 PLcitrónová šťava
1 PLnastrúhaná citrónová kôra
400 gčučoriedky
Na mrveničku
50 gpráškový cukor
50 gmaslo
30 gpolohrubá múka
20 gmleté ovsené vločky
30 gjemne nastrúhané mandle
Postup
Z droždia, lyžičky cukru, vlažného mlieka a dvoch lyžíc múky pripravíme kvások, ktorý necháme na teplom mieste nakysnúť. Maslo utrieme do zvyšným cukrom a žĺtkami do peny.
Pridáme preosiatu múku so soľou, nastrúhanú kôru, vanilkový cukor, vlažnú smotanu, vykysnutý kvások a vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme na teplom mieste asi hodinu kysnúť.
Potom cesto zľahka prepracujeme a necháme znovu 20 minút kysnúť. Po vykysnutí rozdelíme cesto na 30 dielov a z každého vytvoríme guľôčku. Tie rozložíme na plechy vymazané tukom a necháme ich nakysnúť. Do každého koláčika vytlačíme jamku a obvod cesta potrieme rozšľahaným vajcom.
Tvaroh zmiešame s cukrom, vajcom, citrónovou šťavou a kôrou. Tvarohovú náplň rozotrieme do koláčikov a na tvaroh rozložíme čučoriedky.
Suroviny na mrveničku prepracujeme prstami a nasypeme na povrch koláčikov. Pečieme ich pri 180 °C asi 15 minút. Po upečení necháme vychladnúť na kovovej mriežke. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre