Kysnutý koláč so slivkami a ostružinami
Pustite sa do pečenia, kysnutý koláč so slivkami a ostružinami nepotrebuje žiadne tajné alebo nedostupné suroviny. Vystačíte si so všetkým, čo máte doma a získate super chutnú a voňavú maškrtu, ktorá poteší celú rodinu. Ak nemáte slivky a ostružiny, skvelú chuť vytvoríte z akéhokoľvek ovocia. Napríklad kombinácia jabĺk a hrušiek je typicky jesenná a kombinácia malín a jahôd vám zasa pripomenie letné dni.
Na cesto
100 mlmlieko
25 gčerstvé droždie
70 gkrupicový cukor
300 gpolohrubá múka
70 gmaslo
2 ksžĺtky
1 štipkasoľ
40 mlrum
maslo na vymazanie formy
Na náplň
250 gslivky
130 gostružiny
práškový cukor na posypanie
Postup
Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie, pridáme trochu cukru a múky. V teple necháme vzísť kvások. Maslo rozpustíme a necháme vychladnúť.
Kvások premiešame so zvyšnými surovinami na cesto, ako posledné pridáme maslo a vypracujeme cesto, ktoré necháme kysnúť na teplom mieste asi 40 minút.
Okrúhlu formu s priemerom 24 cm vymažeme hrubou vrstvou masla. Cesto rozvaľkáme a vložíme do formy.
Na povrch cesta poukladáme ovocie a necháme ešte krátko kysnúť. Pečieme v predhriatej rúre pri 165 °C asi 50 minút. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre