Kysnutý tvarohový koláč s višňami
Kysnuté koláče sú klasika, ale ani moderní cukrári na ne nedajú dopustiť. Upečte si kysnutý tvarohový koláč s višňami a uvidíte, že sa po ňom len tak zapráši. Je to mäkký, šťavnatý a svieži koláč, ktorý napriek jednoduchosti, pôsobí absolútne luxusne.
Na kysnuté cesto
50 mlmlieko
7 gsušené droždie
50 ghladká múka
80 gkrupicový cukor
250 gpolohrubá múka
1 ksvajce
1 štipkasoľ
50 gmaslo
20 mlrum
Na náplň
500 gplnotučný mäkký tvaroh v alobale
2 ksvajcia
70 gpráškový cukor
500 gvišne alebo čerešne
60 gmaslo + na vymazanie formy
višne alebo čerešne na ozdobenie
práškový cukor na posypanie
Postup
V hrnčeku zmiešame trochu vlažného mlieka, droždie, 2 lyžice múky a 1 lyžicu cukru. V teple necháme vzísť kvások.
V mise zmiešame obe múky, cukor, vajce, soľ a kvások. Prepracujeme a nakoniec pridáme vychladnuté a rozpustené maslo s rumom. Vypracujeme cesto, ktoré necháme kysnúť asi 30 minút. Potom ho vyvaľkáme na veľkosť formy s vrúbkovaným okrajom a priemerom 24 cm, vložíme do formy a okraje zarovnáme.
Suroviny na náplň krátko prešľaháme a premiešame s vykôstkovanými višňami. Náplňou potrieme povrch cesta. Pečieme v predhriatej rúre pri 165 °C asi 45 minút. Pred podávaním ozdobíme višňami alebo čerešňami a môžeme pocukriť. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre