Kysnutý veniec s marcipánom

Kysnutý veniec s marcipánom

Ktorý koláč alebo múčnik nikdy nevynechávate pri veľkonočnom pečení? Ak patríte k milovníkom kysnutého cesta, kysnutý veniec s marcipánom raz vyskúšate a zaradí sa medzi vašu klasiku. Krásne vyzerá a na stole pôsobí neprehliadnuteľne.

Na cesto

  • 20 gdroždie

  • 50 gkrupicový cukor

  • 250 mlmlieko

  • 500 ghladká múka

  • soľ

  • 1 balenievanilkový cukor

  • 1 ksvajce + 1 na potretie

  • 70 gmaslo

  • mandľové plátky na posypanie

  • hrubý cukor na posypanie

Na náplň

  • 200 gmarcipán

  • 1 ksvajce

Postup

  1. Z droždia, 1 lyžice cukru, polovice vlažného mlieka a 2 lyžíc múky pripravíme kvások, ktorý necháme vzísť na teplom mieste. Do misy preosejeme múku so štipkou soli, pridáme zvyšný cukor a vanilkový cukor, vajce, zvyšné vlažné mlieko, kvások a schladnuté rozpustené maslo. Vypracujeme pevné cesto, necháme ho v teple kysnúť asi 1 hodinu.

  2. Marcipánovú hmotu prepracujeme s vajcom a rozdelíme na polovice. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na obdĺžnik s rozmermi 40x16 cm a prekrojíme na dva diely 8x40 cm. Na pásy cesta rozdelíme marcipánovú hmotu a okraje pásov cesta spojíme k sebe. Vyvaľkáme dva pramene, ktoré stočíme do špirály. Na plechu vystlanom papierom na pečenie stočíme do tvaru venca a necháme v teple kysnúť 30 minút.

  3. Po nakysnutí povrch potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme mandľami a hrubým cukrom. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C asi 15 minút, potom teplotu znížime na 160 °C a dopekáme ďalších 30 minút. Po upečení necháme vychladnúť na kovovej mriežke a pred podávaním ozdobíme vajíčkami. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Chuťovky
Raňajky
Dezerty
Koláče
Veľká noc

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.