Kysnutý veniec s marcipánom
Ktorý koláč alebo múčnik nikdy nevynechávate pri veľkonočnom pečení? Ak patríte k milovníkom kysnutého cesta, kysnutý veniec s marcipánom raz vyskúšate a zaradí sa medzi vašu klasiku. Krásne vyzerá a na stole pôsobí neprehliadnuteľne.
Na cesto
20 gdroždie
50 gkrupicový cukor
250 mlmlieko
500 ghladká múka
soľ
1 balenievanilkový cukor
1 ksvajce + 1 na potretie
70 gmaslo
mandľové plátky na posypanie
hrubý cukor na posypanie
Na náplň
200 gmarcipán
1 ksvajce
Postup
Z droždia, 1 lyžice cukru, polovice vlažného mlieka a 2 lyžíc múky pripravíme kvások, ktorý necháme vzísť na teplom mieste. Do misy preosejeme múku so štipkou soli, pridáme zvyšný cukor a vanilkový cukor, vajce, zvyšné vlažné mlieko, kvások a schladnuté rozpustené maslo. Vypracujeme pevné cesto, necháme ho v teple kysnúť asi 1 hodinu.
Marcipánovú hmotu prepracujeme s vajcom a rozdelíme na polovice. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na obdĺžnik s rozmermi 40x16 cm a prekrojíme na dva diely 8x40 cm. Na pásy cesta rozdelíme marcipánovú hmotu a okraje pásov cesta spojíme k sebe. Vyvaľkáme dva pramene, ktoré stočíme do špirály. Na plechu vystlanom papierom na pečenie stočíme do tvaru venca a necháme v teple kysnúť 30 minút.
Po nakysnutí povrch potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme mandľami a hrubým cukrom. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C asi 15 minút, potom teplotu znížime na 160 °C a dopekáme ďalších 30 minút. Po upečení necháme vychladnúť na kovovej mriežke a pred podávaním ozdobíme vajíčkami. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre