Linecké jarné kvetinky
Vynikajúce linecké jarné kvetinky si najlepšie vychutnáte počas veľkonočných sviatkov. V tejto zaujímavej podobe budú ozdobou stola, ale čo je najdôležitejšie veľmi chutnou. Aj toto je spôsob, ako z obyčajných koláčikov s mandľami urobiť výnimočnú dobrotu.
Ingrediencie
90 gblanšírované mandle
240 ghladká múka
90 gpráškový cukor
1 ksnajemno nastrúhaná citrónová kôra z 1 citróna
170 gvychladené maslo
1/2 ČLvanilkový extrakt
2 ksžĺtky
hladká múka na posypanie pracovnej plochy
1 ksprešľahané vajce na potretie
Na dokončenie
45 gmaslo
75 g70 % čokoláda
cukrárske ozdoby
Postup
Mandle za stáleho miešania opražíme a necháme vychladnúť. Potom ich dáme na chvíľku do mrazničky a následne spolu s 2 lyžicami múky rozmixujeme najemno. Do misy preosejeme zvyšnú múku, pridáme mandľovú múčku, cukor, kôru a na kocky nakrájané maslo, ktoré prstami čo najrýchlejšie zapracujeme do múky.
Vzniknutú mrveničku vyklopíme na pracovnú dosku, pridáme extrakt so žĺtkami a spojíme na cesto. V prípade potreby pridáme malé množstvo ľadovej vody. Vypracované cesto zabalíme do fólie a necháme 1 hodinu odležať v chladničke.
Cesto vyvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske na plát s hrúbkou asi 3 mm a vykrojíme kvetinky. Polovici tvarov vykrojíme stred, všetky tvary rozložíme na plechy vystlané papierom na pečenie, kúsky s vykrojeným stredom potrieme vajcom a pečieme pri 160 °C.
Nad vodným kúpeľom rozpustíme maslo s čokoládou, necháme mierne vychladnúť a potom s ňou zliepame jednotlivé kúsky, do stredu vložíme špajdľu alebo paličku, posypeme cukrárskymi ozdobami a necháme stuhnúť. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre