Luxusné vianočné veterníky choux au craquelin
Vianočné veterníky sú tým typom dezertu, ktorý si musíte vopred premyslieť a časovo naplánovať. Keď to zvládnete, môžete sa tešiť na luxusnú pochúťku s krehkým cestom, šľahačkovou náplňou a malinovou ozdobou. Skvele vyzerá a vynikajúco chutí. Odpaľované cesto vyžaduje istú dávku zručnosti, ale zasa netreba byť profesionálnym cukrárom, aby ste to zvládli aj doma.
Na cukrové cesto
60 gzmäknuté maslo
75 gsvetlohnedý krupicový cukor
75 ghladká múka
1 štipkasoľ
Na odpaľované cesto
60 gmaslo
75 mlvoda
75 mlplnotučné mlieko
1 ČLkrupicový cukor
1/2 ČLsoľ
80 ghladká múka
3 ksvajcia
Na dokončenie
400 ml40 % smotana na šľahanie
práškový cukor
nasekané pistácie
maliny
čerstvý tymián
Postup
Z masla, hnedého cukru, hladkej múky a štipky soli vypracujeme cesto. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a uložíme ho na 10 minút stuhnúť do chladničky. Potom ho vyvaľkáme medzi dvomi papiermi na pečenie dotenka, približne na 2 mm. Cesto aj s papiermi na pečenie vložíme opäť na 10 minút do chladničky, potom vykrojíme kruhy s priemerom 3 cm a vykrojené kolieska zamrazíme.
Maslo, vodu, mlieko, cukor a soľ dáme do hrnca a privedieme k varu. Do misky preosejeme hladkú múku. Akonáhle začne mlieko vrieť, stiahneme ho z ohňa a vsypeme preosiatu múku. Dobre premiešame a vrátime späť. Na miernom ohni a za stáleho miešania varíme, pokým sa cesto začne odlepovať od stien hrnca a na dne hrnca sa začne tvoriť biely povlak.
Cesto stiahneme z ohňa a necháme približne 5 minút chladnúť. Potom primiešame vajcia, jedno po druhom. Hladké cesto preložíme do cukrárskeho vrecka a na plech vyložený papierom na pečenie nastriekame pusinky s priemerom 3 cm. Na každú psinku položíme zmrznuté koliesko cesta a pečieme v predhriatej rúre pri 210 °C prvých 10 minút, potom znížime teplotu na 180 °C a pečieme ďalších 10 minút.
Rúru neotvárame. Pečieme do zlatohneda. Po upečení necháme vychladnúť na mriežke. Smotanu s cukrom vyšľaháme do tuha a naplníme ňou cukrárske vrecko s hviezdicovou koncovkou. Vrch upečených veterníkov zrežeme, dovnútra vložíme malinu a nastriekame šľahačku. Na šľahačku položíme zrezaný vrch a ozdobíme malou pusinkou šľahačky, malinou, pistáciami a tymiánom. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre