Luxusné vianočné veterníky choux au craquelin

Luxusné vianočné veterníky choux au craquelin

Vianočné veterníky sú tým typom dezertu, ktorý si musíte vopred premyslieť a časovo naplánovať. Keď to zvládnete, môžete sa tešiť na luxusnú pochúťku s krehkým cestom, šľahačkovou náplňou a malinovou ozdobou. Skvele vyzerá a vynikajúco chutí. Odpaľované cesto vyžaduje istú dávku zručnosti, ale zasa netreba byť profesionálnym cukrárom, aby ste to zvládli aj doma.

Na cukrové cesto

  • 60 gzmäknuté maslo

  • 75 gsvetlohnedý krupicový cukor

  • 75 ghladká múka

  • 1 štipkasoľ

Na odpaľované cesto

  • 60 gmaslo

  • 75 mlvoda

  • 75 mlplnotučné mlieko

  • 1 ČLkrupicový cukor

  • 1/2 ČLsoľ

  • 80 ghladká múka

  • 3 ksvajcia

Na dokončenie

  • 400 ml40 % smotana na šľahanie

  • práškový cukor

  • nasekané pistácie

  • maliny

  • čerstvý tymián

Postup

  1. Z masla, hnedého cukru, hladkej múky a štipky soli vypracujeme cesto. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a uložíme ho na 10 minút stuhnúť do chladničky. Potom ho vyvaľkáme medzi dvomi papiermi na pečenie dotenka, približne na 2 mm. Cesto aj s papiermi na pečenie vložíme opäť na 10 minút do chladničky, potom vykrojíme kruhy s priemerom 3 cm a vykrojené kolieska zamrazíme.

  2. Maslo, vodu, mlieko, cukor a soľ dáme do hrnca a privedieme k varu. Do misky preosejeme hladkú múku. Akonáhle začne mlieko vrieť, stiahneme ho z ohňa a vsypeme preosiatu múku. Dobre premiešame a vrátime späť. Na miernom ohni a za stáleho miešania varíme, pokým sa cesto začne odlepovať od stien hrnca a na dne hrnca sa začne tvoriť biely povlak.

  3. Cesto stiahneme z ohňa a necháme približne 5 minút chladnúť. Potom primiešame vajcia, jedno po druhom. Hladké cesto preložíme do cukrárskeho vrecka a na plech vyložený papierom na pečenie nastriekame pusinky s priemerom 3 cm. Na každú psinku položíme zmrznuté koliesko cesta a pečieme v predhriatej rúre pri 210 °C prvých 10 minút, potom znížime teplotu na 180 °C a pečieme ďalších 10 minút.

  4. Rúru neotvárame. Pečieme do zlatohneda. Po upečení necháme vychladnúť na mriežke. Smotanu s cukrom vyšľaháme do tuha a naplníme ňou cukrárske vrecko s hviezdicovou koncovkou. Vrch upečených veterníkov zrežeme, dovnútra vložíme malinu a nastriekame šľahačku. Na šľahačku položíme zrezaný vrch a ozdobíme malou pusinkou šľahačky, malinou, pistáciami a tymiánom. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Chuťovky
Zákusky
Dezerty
Koláče
Francúzsko
Vianoce

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.