Mäkké mikulášske perníčky

Mäkké mikulášske perníčky

Domčeky, stromčeky, zvončeky alebo medvedíkovia – je jedno, aký tvar im zvolíte. Mäkké mikulášske perníčky krásne voňajú a skvele chutia. Ich farba je výraznejšia vďaka použitiu tmavého medu. Vyskúšajte medovicový lesný alebo zmiešaný lesný med. Majú nielen intenzívnejšiu farbu, ale aj výraznejšiu chuť.

Na cesto

  • 650 ghladká múka

  • 250 gpráškový cukor

  • 50 gmaslo

  • 4 ksžĺtky

  • 150 gtmavý med

  • 2 ČLjedlá sóda

  • 2 ČLprovensálske korenie

  • 1 ksbielok na potretie

Na bielkovú polevu

  • 1 ksbielok

  • 1 PLcitrónová šťava

  • 170 gpráškový cukor

  • potravinárske farbivo

Postup

  1. Hladkú múku preosejeme s práškovým cukrom. Pridáme zmäknuté maslo, žĺtky, med, jedlú sódu, perníkové korenie a vypracujeme pevné cesto. Necháme ho 24 hodín odležať v chladničke.

  2. Po odležaní cesto prepracujeme a rozvaľkáme na plát s hrúbkou asi 3 mm. Vykrojíme z neho rôzne tvary s mikulášskou alebo vianočnou tematikou. Rozložíme ich na plechy vystlané papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C asi 12 minút. Po upečení ihneď potrieme rozšľahaným bielkom a necháme vychladnúť.

  3. Z bielkov, citrónovej šťavy a preosiateho cukru vymiešame hladkú a lesklú polevu. Môžeme ju celú alebo jej časť zafarbiť potravinovou farbou. Polevu dáme do malého papierového vrecka a ozdobíme ňou perníčky. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Tip redakcie
Dezerty
Koláče
Vianoce

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.