Mäkké mikulášske perníčky
Domčeky, stromčeky, zvončeky alebo medvedíkovia – je jedno, aký tvar im zvolíte. Mäkké mikulášske perníčky krásne voňajú a skvele chutia. Ich farba je výraznejšia vďaka použitiu tmavého medu. Vyskúšajte medovicový lesný alebo zmiešaný lesný med. Majú nielen intenzívnejšiu farbu, ale aj výraznejšiu chuť.
Na cesto
650 ghladká múka
250 gpráškový cukor
50 gmaslo
4 ksžĺtky
150 gtmavý med
2 ČLjedlá sóda
2 ČLprovensálske korenie
1 ksbielok na potretie
Na bielkovú polevu
1 ksbielok
1 PLcitrónová šťava
170 gpráškový cukor
potravinárske farbivo
Postup
Hladkú múku preosejeme s práškovým cukrom. Pridáme zmäknuté maslo, žĺtky, med, jedlú sódu, perníkové korenie a vypracujeme pevné cesto. Necháme ho 24 hodín odležať v chladničke.
Po odležaní cesto prepracujeme a rozvaľkáme na plát s hrúbkou asi 3 mm. Vykrojíme z neho rôzne tvary s mikulášskou alebo vianočnou tematikou. Rozložíme ich na plechy vystlané papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C asi 12 minút. Po upečení ihneď potrieme rozšľahaným bielkom a necháme vychladnúť.
Z bielkov, citrónovej šťavy a preosiateho cukru vymiešame hladkú a lesklú polevu. Môžeme ju celú alebo jej časť zafarbiť potravinovou farbou. Polevu dáme do malého papierového vrecka a ozdobíme ňou perníčky. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre