Mäsové guľôčky na jablkách
Mäsové guľôčky na jablkách vám doprajú chuťový zážitok, ktorý na tanier prinesie nie veľmi časté spojenie mäsa a ovocia. Dajte si tiež záležať pri príprave omáčky, aby bola dostatočne hustí a hladká, vďaka čomu bude celý pokrm chutiť aj menším stravníkom. Chrumkavý povrch guľôčok môžete namáčať do omáčky a vychutnávať si ich spolu s pečivom. Ak ste fanúšikmi korenenejších chutí, pokojne do mäsa pridajte aj štipľavejšiu zmes korenia.
Na mäsové guľôčky
1 kscibuľa
2 PLolivový olej
čerstvá petržlenová vňať k servírovaniu
300 ghovädzie mleté mäso
300 gbravčové mleté mäso
1 ksvajce
100 mlmlieko
75 gstrúhanka
soľ
mleté čierne korenie
1 ČLmleté nové korenie
1 štipkamuškátový oriešok
3 ksjablko (očistené od jaderníkov, nakrájané na osminky)
Na omáčku
400 mlhovädzí vývar
100 mlsmotana na varenie
2 PLhladká múka
Postup
Nakrájanú cibuľu orestujeme na panvici, potom ju spolu s najemno nakrájanou petržlenovou vňaťou a zvyškom ingrediencií dáme do misy a všetko dôkladne premiešame. Zmes zakryjeme fóliou a necháme odležať v chladničke. Potom zo zmesi tvarujeme mokrými rukami guľôčky rovnakej veľkosti.
Položíme ich do zapekacej formy, pridáme jablká, pokvapkáme olejom a zľahka premiešame. Pečieme pri 180 °C asi 30 minút.
Vývar privedieme k varu. V miske zmiešame smotanu s múkou a za stáleho šľahania nalejeme do vriaceho vývaru, 10 minút za stáleho miešania povaríme a osolíme.
Guľôčky s jablkami vyberieme z formy, tuk odstránime, vlejeme trochu vývaru a z formy odstránime vyzrážanú bielkovinu. Potom ju primiešame do omáčky, privedieme ju k varu a varíme do požadovanej hustoty. Nakoniec do omáčky vložíme aj guľôčky s jablkami a krátko prehrejeme, posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou a podávame napríklad s pečivom. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre