Makovo-slivková jesenná torta
Tak tento dezert sa stane vaším obľúbeným okamžite. Makovo-slivková jesenná torta nielen kombinuje obľúbené suroviny, ale zároveň dobre chutí a efektne strieda tmavé a svetlé vrstvy cesta a krému. Slivkový rozvar celej torte dodá výraznejšiu chuť a ešte ju aj krásne ozdobí. Ak hľadáte tortu na jesennú oslavu, toto bude váš favorit.
Na slivkovú omáčku
10 ksslivky + na ozdobenie
100 mlrum
100 gkrupicový cukor
1/2 ČLmletá škorica
Na korpus
6 ksvajcia
180 gkrupicový cukor
1 štipkasoľ
30 gholandské kakao
1 ČLmletá škorica
300 gmak mletý
Na krém
250 ml40 % smotana na šľahanie
500 gtučný tvaroh vo vaničke
80 gkrupicový cukor
1 kscitrón
1 PLcelý mak
Postup
Slivky prepolíme, vykôstkujeme a spoločne s rumom, cukrom a škoricou privedieme k varu. Varíme za občasného miešania do zhustnutia, približne 15 minút. Uvarenú omáčku stiahneme z ohňa a necháme ju vychladnúť. Na korpus oddelíme bielky od žĺtkov. Bielky za postupného prisypávania krupicového cukru vyšľaháme do tuha.
V inej miske prešľaháme žĺtky so soľou, kakaom a škoricou. Vsypeme mletý mak a opatrne po častiach zapracujeme sneh z bielkov. Cesto vlejeme do vymazanej tortovej formy s nepriľnavým povrchom a priemerom 17 cm. Pečieme pri 180 °C asi 25 až 35 minút. Po upečení necháme 15 minút chladnúť vo forme, potom vyklopíme a necháme vychladnúť na mriežke. Vychladnutý korpus 2 až 3-krát prekrojíme.
Na krém si vyšľaháme smotanu na šľahanie do tuha. V inej miske krátko prešľaháme tvaroh s cukrom a najemno nastrúhanou citrónovou kôrou. Potom do tvarohu opatrne vmiešame šľahačku a celý mak. Nakoniec môžeme ešte zašľahať stužovač šľahačky.
Spodnú časť korpusu potrieme krémom, naň rozotrieme rozvarené slivky, priklopíme korpusom a takto pokračujeme až spotrebujeme všetky korpusy. Nakoniec ešte natrieme celú tortu zvyšným krémom a uhladíme stierkou. Uložíme do chladničky. Tesne pred podávaním polejeme tortu zvyšným slivkovým rozvarom a ozdobíme čerstvými slivkami. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre