Makovo-slivková jesenná torta

Makovo-slivková jesenná torta

Tak tento dezert sa stane vaším obľúbeným okamžite. Makovo-slivková jesenná torta nielen kombinuje obľúbené suroviny, ale zároveň dobre chutí a efektne strieda tmavé a svetlé vrstvy cesta a krému. Slivkový rozvar celej torte dodá výraznejšiu chuť a ešte ju aj krásne ozdobí. Ak hľadáte tortu na jesennú oslavu, toto bude váš favorit.

Na slivkovú omáčku

  • 10 ksslivky + na ozdobenie

  • 100 mlrum

  • 100 gkrupicový cukor

  • 1/2 ČLmletá škorica

Na korpus

  • 6 ksvajcia

  • 180 gkrupicový cukor

  • 1 štipkasoľ

  • 30 gholandské kakao

  • 1 ČLmletá škorica

  • 300 gmak mletý

Na krém

  • 250 ml40 % smotana na šľahanie

  • 500 gtučný tvaroh vo vaničke

  • 80 gkrupicový cukor

  • 1 kscitrón

  • 1 PLcelý mak

Postup

  1. Slivky prepolíme, vykôstkujeme a spoločne s rumom, cukrom a škoricou privedieme k varu. Varíme za občasného miešania do zhustnutia, približne 15 minút. Uvarenú omáčku stiahneme z ohňa a necháme ju vychladnúť. Na korpus oddelíme bielky od žĺtkov. Bielky za postupného prisypávania krupicového cukru vyšľaháme do tuha.

  2. V inej miske prešľaháme žĺtky so soľou, kakaom a škoricou. Vsypeme mletý mak a opatrne po častiach zapracujeme sneh z bielkov. Cesto vlejeme do vymazanej tortovej formy s nepriľnavým povrchom a priemerom 17 cm. Pečieme pri 180 °C asi 25 až 35 minút. Po upečení necháme 15 minút chladnúť vo forme, potom vyklopíme a necháme vychladnúť na mriežke. Vychladnutý korpus 2 až 3-krát prekrojíme.

  3. Na krém si vyšľaháme smotanu na šľahanie do tuha. V inej miske krátko prešľaháme tvaroh s cukrom a najemno nastrúhanou citrónovou kôrou. Potom do tvarohu opatrne vmiešame šľahačku a celý mak. Nakoniec môžeme ešte zašľahať stužovač šľahačky.

  4. Spodnú časť korpusu potrieme krémom, naň rozotrieme rozvarené slivky, priklopíme korpusom a takto pokračujeme až spotrebujeme všetky korpusy. Nakoniec ešte natrieme celú tortu zvyšným krémom a uhladíme stierkou. Uložíme do chladničky. Tesne pred podávaním polejeme tortu zvyšným slivkovým rozvarom a ozdobíme čerstvými slivkami. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Zákusky
Koláče
Dezerty
jeseň

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2024 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.