Maslové croissanty
Nebudeme klamať, že pripraviť maslové croissanty zvládne naozaj každý. Ani to, že to bude za pár minút. Môžeme vám však sľúbiť, že ak sa ich rozhodnete upiecť, získate nadýchané a chrumkavé pečivo vyrobené vlastnými rukami.
Ingrediencie
350 mlmlieko
50 gtrstinový cukor
14 ginstantné droždie
440 ghladká múka
1 PLmorská soľ
340 gmaslo
1 ksvajce
Postup
Vlažné mlieko zmiešame s cukrom a droždím. Necháme na teplom mieste vzísť kvások. Potom pridáme väčšinu múky so soľou a hnetieme približne 10 minút do hladka. Cesto premiestnime na pomúčenú dosku a pridávame múku, pokým pokračujeme v hnetení.
Vypracujeme hladké a ľahko lepivé cesto, z ktorého vyvaľkáme obdĺžnik hrubý 3 až 4 centimetre. Zabalíme ho do fólie a necháme aspoň 60 minút v chladničke. Medzi dvoma papiermi na pečenie urobíme pomocou valčeka z kocky masla štvorcovú placku a necháme ju 10 až 25 minút v chladničke.
Odležané cesto rozvaľkáme na dvojnásobnú veľkosť. Do stredu umiestnime uhlopriečne štvorec masla a zabalíme ho ako obálku. Oprášime prebytočnú múku a rozvaľkáme na obdĺžnik. Cesto preložíme na tretiny, zabalíme do fólie a necháme ďalších 60 minút v chladničke. Tento postup opakujeme ešte 3 – krát. Pred posledným vaľkaním cesto chladíme aspoň 6 až 8 hodín.
Potom cesto rozvaľkáme na úzky, dlhý pás – 20 až 25 centimetrov. Pomocou radielka ho nakrájame na 16 úzkych trojuholníkov. Z každého zrolujeme rožtek od základne smerom k špičke. Croissanty rozložíme na plechy s veľkými rozostupmi. Potrieme ich vajíčkom rozšľahaným s lyžicou vody a necháme ich kysnúť v teple ešte 1,5 až 2 hodiny.
Vykysnuté croissanty pečieme v teplovzdušnej rúre pri 200 °C asi 10 minút. Potom plechy vymeníme a pečieme ďalších 8 až 10 minút. Vychladnuté servírujeme napríklad s vyšľahanou ricottou a jahodovým džemom. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre