Medový baranček s tvarohom
Sladký a voňavý medový baranček s tvarohom poteší všetky detské očká. Táto dobrota je naozajstný skvostom veľkonočného stola. Barančeka pripravte na sviatočné dni a vychutnajte si jeho hebkosť.
Na cesto
15 gdroždie
1 PLkrupicový cukor
120 mlmlieko
300 ghladká múka
2 ksžĺtky
1 štipkasoľ
50 gmed
60 gmaslo
Na tvarohovú náplň
250 gmäkký tvaroh
50 gkrupicový cukor
1 balenievanilkový cukor
1 ksvajce
Na dokončenie
1 ksvajce na potretie
20 gmaslo
1 PLmed
Postup
Droždie zmiešame s lyžicou cukru, polovicou vlažného mlieka, lyžicou múky a pripravíme kvások, ktorý necháme nakysnúť na teplom mieste.
Preosejeme múku a pridáme k nej žĺtky, štipku soli, med a vykysnutý kvások. Nakoniec vlejeme rozpustené maslo a vypracujeme hladké cesto. Necháme ho na teplom mieste kysnúť 40 minút.
Tvaroh zmiešame s cukrom, vanilkovým cukrom a vajcom. Z vykysnutého cesta oddelíme dve tretiny a rozvaľkáme ich na pláty s hrúbkou 5 mm. Potrieme tvarohovou náplňou.
Dve lyžičky si ponecháme na naplnenie kopýtok. Cesto stočíme do rolády, nakrájame ho na 12 plátkov a z nich poskladáme telo barančeka. Uložíme ich na plech vyložený papierom na pečenie.
Zvyšné cesto rozdelíme na hlavu barančeka, na dve kopýtka, rohy, ušká a chvostík. Bochníčky na kopýtka naplníme tvarohom a asi do polovice narežeme.
Pridáme ostatné časti a barančeka necháme 15 minút kysnúť. Potrieme ho rozšľahaným vajcom a pečieme pri 180 °C asi 40 minút. Maslo rozpustíme s medom a barančeka potrieme po upečení. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre