Mikulášske perníčky s farebným fondánom
Mikulášske perníčky s farebným fondánom sú tak krásne, že vám bude ľúto ich zjesť. Veríme však, že deti s tým nebudú mať najmenší problém a pre ne to bude práveže skvelý zážitok. Tak či onak, tieto perníčky vyzerajú perfektne a chutia vynikajúco.
Na cesto
120 gmed
1/2 ČLmletá škorica + tlčený klinček, mleté nové korenie a aníz
1 ČLnastrúhaná citrónová kôra
100 gtrstinový cukor
1 ksvajce
1 ksžĺtok
300 ghladká múka
1/2 ČLjedlá sóda
1 ksbielok na potretie
Na dokončenie
150 gčervený fondán (modelovacia hmota)
pikantný džem na prilepenie
50 gbiely fondán (modelovacia hmota)
1 PLtmavá čokoláda
Postup
Med rozpustíme, pridáme korenie, kôru a cukor. Premiešame a necháme mierne vychladnúť. Potom vmiešame vajce, žĺtok a preosiatu múku s jedlou sódou. Na pomúčenej doske vypracujeme pevné cesto, ktoré necháme odležať v chladničke, najlepšie cez noc.
Odležané cesto prepracujeme a rozvaľkáme na plát s hrúbkou asi 3 mm. Vykrojíme z neho obdĺžniky s rozmermi 4x12 cm. V dvoch tretinách ich výšky ich zrežeme do špicatého tvaru a tým vytvoríme mikulášsku čapicu. Rozložíme ich na plechy vystlané papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným bielkom. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C asi 15 minút.
Upečené perníčky zoberieme z plechu a necháme vychladnúť. Červenú hmotu rozvaľkáme a vykrojíme podľa rozmerov perníčkov kabátik a čiapku. Prilepíme ich na cesto pomocou džemu. Z bielej hmoty vyvaľkáme tenký plát a vykrojíme fúzy, potom vymodelujeme tenké pramienky na ozdobenie kabátikov a čiapky. Pramienky môžeme modelovať aj zo žltej hmoty. Oči a ústa namaľujeme rozpustenou čokoládou. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre