Mrkvová torta s mascarpone a pistáciami
Mrkvová torta s mascarpone a pistáciami je jedným z tých dezertov, pri ktorých si na prvý pohľad poviete, že je to ideálne jarné pokušenie. Tak akurát sladká, šťavnatá a s našľahaným krémom poteší milovníkov tradičných chutí.
Na korpus
- 400 gmrkva 
- 3 PLkyslá smotana 
- 180 mlrastlinný olej 
- 3 ksvajcia 
- 180 gtrstinový cukor 
- 1 štipkasoľ 
- 80 ghladká múka 
- 80 gšpaldová múka 
- 1 ČLpomarančová kôra 
- 1 ČLperníkové korenie 
- 2 ČLjedlá sóda 
- 100 gvlašské orechy 
Na krém
- 500 gmascarpone 
- 250 ml40 % smotana na šľahanie 
- 60 gpráškový cukor 
Na ozdobenie
- 2 ksmenšia mrkva 
- 80 gnesolené mleté pistácie 
- jedlé kvety 
Postup
- Mrkvu nastrúhame najemno, prebytočnú šťavu zlejeme a mrkvu zmiešame so smotanou a olejom. Vajcia vyšľaháme s cukrom a soľou. Obe múky preosejeme, primiešame kôru, korenie, sódu a najemno pomleté orechy. 
- Do vaječnej peny zamiešame mrkvovú zmes a múčnu zmes. Cesto nalejeme do formy s priemerom 22 cm a pečieme pri 165 °C asi 70 minút. Po upečení necháme celkom vychladnúť. 
- Mascarpone vyšľaháme spolu so smotanou a cukrom. Korpus vodorovne prekrojíme, spodný diel potrieme pripraveným krémom, priložíme horný diel a zvyšným krémom potrieme celú tortu. 
- Mrkvu očistíme, olúpeme a škrabkou vytvoríme tenké plátky, ktoré namočíme do studenej vody. Spodnú časť torty ozdobíme mletými pistáciami, na povrch položíme plátky mrkvy a tortu necháme stuhnúť v chladničke minimálne 3 hodiny. Pri podávaní môžeme ozdobiť kvetmi. Dobrú chuť! 
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre