Mrkvové buchtičky
Mrkvové buchtičky si absolútne zamilujete. Sú iné ako tvarohové či makové, ale minimálne rovnako tak návykové. Sladučká mrkvová plnka je nevšedná a perfektne dopĺňa nadýchané a mäkké cesto. Ochutnajte dobrotu ako od starej mamy.
Na cesto
300 gpolohrubá múka
200 ghladká múka
200 mlmlieko
100 gkrupicový cukor
42 gdroždie
100 gzmäknuté maslo na potretie a vymastenie
2 ksžĺtky
1 štipkasoľ
Na náplň
500 gmrkva
50 gmaslo
100 gkrupicový cukor
1 balenievanilkový cukor
1 štipkasoľ
3 PLrum
Na dokončenie
2 ksbielok
mak na posypanie
práškový cukor na posypanie
Postup
Obe múky preosejeme do misy. V hrnčeku zmiešame 2 PL múky, 2 PL vlažného mlieka, 2 PL cukru a rozdrobené droždie. Na teplom miest necháme vzísť kvások. Všetky ostatné suroviny na cesto premiestnime do misy, nakoniec pridáme kvások, zapracujeme a vytvoríme pevné cesto. Zakryjeme ho a necháme v teple kysnúť asi 60 minút.
Mrkvu nastrúhame a v hrnci zmiešame s maslom, oboma cukrami, soľou a rumom. Podusíme pod pokrievkou asi 10 minút a necháme vychladnúť.
Z cesta vytvoríme 24 rovnako veľkých dielov, ktoré vytvarujeme na placku. Do stredu každej dáme trochu vychladnutej náplne, zabalíme a pomocou dlane vytvoríme guľôčku. Poukladáme ich vedľa seba na maslom vymazaný plech a ponecháme rozostupy. Potrieme bielkom, posypeme makom a necháme 15 minút na plechu kysnúť.
Buchtičky pečieme pri 180 °C asi 20 minút do zlatista. Pri podávaní môžeme zľahka pocukrovať. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre