Mrkvový závin s jablkovo-orechovou náplňou
Šťavnatý mrkvový závin s jablkami je iný ako klasická štrúdľa, aj keď sa jej dosť podobá. Rozdiel síce spoznáte okamžite, ale radosť zo skvelej chute bude rovnaká. Vyskúšajte poctivý domáci závin, ktorý pokojne môžete servírovať aj počas vianočných sviatkov.
Na mrkvový závin
1 ksväčšia mrkva
250 gpolohrubá múka
1 balenievanilkový cukor
250 gnátierkové maslo
1 ksžĺtok
práškový cukor na posypanie
Na jablkovú náplň
1500 gjablká
100 gkrupicový cukor
2 baleniavanilkový cukor
2 ČLmletá škorica
50 gsušené hrozienka
50 gvlašské orechy
100 gstrúhanka
50 gmaslo
100 mlmlieko alebo smotana
Postup
Mrkvu očistíme a nastrúhame na jemno. Múku premiešame s vanilkovým cukrom. Pridáme nátierkové maslo, žĺtok a mrkvu. Vypracujeme hladké cesto a v chladničke ho necháme odležať 30 minút.
Jablká očistíme, zbavíme stredov s jadierkami a nakrájame na hrubšie plátky. V mise ich premiešame s cukrom, vanilkovým cukrom, škoricou, hrozienkami a na drobno nasekanými orechmi.
Z odležaného cesta rozvaľkáme na pomúčenej doske 2 tenké pláty. Po celom povrchu ich posypeme strúhankou a poukladáme jablkovú zmes. Zrolujeme a na koncoch založíme na spodnej strane.
Záviny prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme rozpusteným maslom, niekoľkokrát prepichneme vidličkou a vložíme do vyhriatej rúry. Pri 170 °C ich pečieme asi 50 minút. V priebehu pečenia potierame mliekom alebo smotanou, aby sa cesto nepopraskalo. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre