Mrkvový závin s jablkovo-orechovou náplňou

Mrkvový závin s jablkovo-orechovou náplňou

Šťavnatý mrkvový závin s jablkami je iný ako klasická štrúdľa, aj keď sa jej dosť podobá. Rozdiel síce spoznáte okamžite, ale radosť zo skvelej chute bude rovnaká. Vyskúšajte poctivý domáci závin, ktorý pokojne môžete servírovať aj počas vianočných sviatkov.

Na mrkvový závin

  • 1 ksväčšia mrkva

  • 250 gpolohrubá múka

  • 1 balenievanilkový cukor

  • 250 gnátierkové maslo

  • 1 ksžĺtok

  • práškový cukor na posypanie

Na jablkovú náplň

  • 1500 gjablká

  • 100 gkrupicový cukor

  • 2 baleniavanilkový cukor

  • 2 ČLmletá škorica

  • 50 gsušené hrozienka

  • 50 gvlašské orechy

  • 100 gstrúhanka

  • 50 gmaslo

  • 100 mlmlieko alebo smotana

Postup

  1. Mrkvu očistíme a nastrúhame na jemno. Múku premiešame s vanilkovým cukrom. Pridáme nátierkové maslo, žĺtok a mrkvu. Vypracujeme hladké cesto a v chladničke ho necháme odležať 30 minút.

  2. Jablká očistíme, zbavíme stredov s jadierkami a nakrájame na hrubšie plátky. V mise ich premiešame s cukrom, vanilkovým cukrom, škoricou, hrozienkami a na drobno nasekanými orechmi.

  3. Z odležaného cesta rozvaľkáme na pomúčenej doske 2 tenké pláty. Po celom povrchu ich posypeme strúhankou a poukladáme jablkovú zmes. Zrolujeme a na koncoch založíme na spodnej strane.

  4. Záviny prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme rozpusteným maslom, niekoľkokrát prepichneme vidličkou a vložíme do vyhriatej rúry. Pri 170 °C ich pečieme asi 50 minút. V priebehu pečenia potierame mliekom alebo smotanou, aby sa cesto nepopraskalo. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Chuťovky
Zákusky
Dezerty
Koláče
celosezónne

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.