Nadýchaný jahodový múčnik
Tento nadýchaný múčnik vás nadchne zaujímavou prípravou, ale predovšetkým sladkou a jahodovou chuťou. Z vláčneho kysnutého cesta vytvoríte malé guľôčky a potom ich obalíte v jahodovej zmesi. Prečítajte si pozorne postup, ak dodržíte všetky kroky, môžete sa tešiť na vynikajúci múčnik.
Na cesto
300 mlvlažné plnotučné mlieko
25 gčerstvé droždie
500 ghladká múka + na posypanie pracovnej plochy
75 gkrupicový cukor
5 gsoľ
50 gmaslo na vymastenie
1 ksvajce
Na obalenie
250 gjahodový džem
250 gjahody
Na polevu
100 gpráškový cukor
2 PLmlieko
Postup
V mlieku rozmiešame rozdrobené droždie a necháme 10 minút stáť. Do misy preosejeme múku, pridáme cukor, soľ a zmäknuté maslo, ktoré prstami zapracujeme do múky. Akonáhle sa na hladine mlieka začne tvoriť pena a v múke nie sú kúsky masla, pridáme k múke vajce a za postupného prilievania mlieka vypracujeme cesto, ktoré ďalej hnetieme a akonáhle sa začne oddeľovať od strán misy, vyklopíme ho na pomúčenú dosku. Dôkladne prepracujeme.
Z cesta vytvarujeme guľu, ktorú vrátime do misy, zakryjeme fóliou a necháme kysnúť pri izbovej teplote asi 80 minút.
Džem premiešame s nakrájanými jahodami. Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú plochu, prehnetieme a rozdelíme asi na 50 rovnako veľkých kúskov. Z každého kúsku vyvaľkáme guľôčku a obalíme ju v jahodovej zmesi. Uložíme ich na vymazaný pekáčik s veľkosťou 20x30 cm do ¾ výšky. Prelejeme zvyšnou jahodovou zmesou, zakryjeme a necháme kysnúť asi 45 minút. Pečieme pri 180 °C asi 35 minút do zlatista.
V miske vyšľaháme cukor s 1 lyžicou mlieka, podľa potreby pridáme ďalšie mlieko. Pripravenou polevou prelejeme upečený múčnik a necháme stuhnúť. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre