Najlepšie hranolky s domácou majonézou

Zdroj: Shutterstock

Najlepšie hranolky s domácou majonézou

Z času na čas nie je nad to vyložiť si nohy a dopriať si aj nezdravé. Veď vyskúšajte s nami!

Hranolky

  • 5 ksväčších zemiaky typu C

  • slnečnicový olej / repkový olej / bravčová masť

  • soľ

Majonéza

  • 1 ksžĺtko

  • 250 mlolej

  • 1 ČLhorčica dijónska

  • soľ

Postup

  1. Zemiaky očistíme pod tečúcou vodou kefkou, nakrájame na hrubšie hranolčeky a necháme vo vode 30 minút vylúhovať škrob.

  2. Potom 5 minút povaríme vo vriacej vode, precedíme a necháme vychladnúť.

  3. Olej rozpálime na 130 °C, musí ho byť toľko, aby hranolky plávali, ideálna na smaženie je fritéza, prípadne hlboká panvica alebo hrniec.

  4. Smažíme jednu minútu, iba kým sa nezatiahnu a nevytvorí sa na nich jemná ochranná vrstvička.

  5. Vyberieme, necháme odkvapkať a úplne vychladnúť.

  6. V tejto fáze môžeme dať hranolky do mrazničky a odložiť na neskôr.

  7. Rozpálime dostatok oleja na 180 °C a hranolky vysmažíme, až kým získajú zlatistú farbu. Podávame s domácou majonézou!

  8. Nás tip: Predtým, ako budete hranolky smažiť, skúste ich posypať strúhankou. Verte nám, budú chrumkavé, ako nikdy predtým!

Majonéza

  1. Domáca majonéza & tatárka: Metličkou alebo ručným mixérom rozšľaháme žĺtok, postupne po lyžičkách pridávame olej, nakoniec horčicu a dochutíme soľou.

  2. Ak chceme tatársku omáčku, pridajme ešte na drobno nakrájanú kyslú uhorku, nastrúhanú cibuľku a čierne korenie. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Prílohy
Tip redakcie
Bezlepkové jedlá
Bezmäsité jedlá
Grilovačka
Slovensko
celosezónne

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2024 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.