Narodeninová čokoládová torta s makrónkami
Čo môže byť krajšie a sladšie prekvapenie, ako upiecť oslávencovi perfektnú tortu? Ak niekto vo vašom okolí oslavuje narodeniny a chcete mu urobiť veľkú radosť, stavte na čokoládovú chuť. Pretože narodeninová čokoládová torta s makrónkami je tak akurát šťavnatá, s harmonicky vyváženou chuťou a estetickým zdobením. Určite ju nikto neprehliadne a záujem o kúsok z nej, bude mať každý.
Na cesto
200 ghladká múka
1 ČLjedlá sóda
50 gkakao
80 gmaslo
30 grastlinný olej
230 gkrupicový cukor
2 ksvajcia
240 gcmar
Na čokoládový krém
600 ml33 % smotana na šľahanie
200 ghorká čokoláda
1 balenievanilkový cukor
Na polevu
90 ghorká čokoláda
60 ml33 % smotana na šľahanie
Na dokončenie
makrónky na ozdobenie
snehové pusinky na ozdobenie
sušienky
machovka na ozdobenie
oriešky na ozdobenie
Postup
Múku so sódou a kakaom preosejeme a premiešame. Zmäknuté maslo s olejom a cukrom vyšľaháme do peny. Postupne pridáme vajcia a znovu vyšľaháme. Potom postupne pridávame múčnu zmes a cmar.
Hotové cesto naplníme do tortovej formy s priemerom 20 cm a pečieme pri 170 °C asi 45 minút. Po upečení necháme vychladnúť vo forme, vyklopíme korpus a prekrojíme ho na tri diely. 300 ml smotany zahrejeme takmer k bodu varu a pridáme vanilkový cukor.
Čokoládu nakrájame na malé kúsky a nalejeme na ňu horúcu smotanu. Premiešame a necháme rozpustiť, rozmixujeme, prilejeme zvyšnú smotanu a opäť premixujeme. Zakryjeme fóliou a necháme v chladničke do druhého dňa odležať. Po odležaní vyšľaháme pri nižšej rýchlosti na krém.
Krémom zlepíme korpusy a potrieme celý povrch torty. Uložíme na 2 hodiny do chladničky stuhnúť. Čokoládu so smotanou rozpustíme nad horúcim vodným kúpeľom a nalejeme na stuhnutú tortu. Potom ozdobíme povrch zvyšným krémom, makrónkami, pusinkami, sušienkami, orieškami a ovocím. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre