Norimberské vianočné perníčky
Jemné, mäkké, nafúknuté norimberské perníčky patria k tradičnému nemeckému pečivu. Určite ich vyskúšajte, citrónová a pomarančová kôra v nich vytvára krásnu chuť, rovnako tak ako aj med a lieskové oriešky. Dajú sa jesť ihneď alebo si ich môžete upiecť vopred a jesť o mesiac. Zakaždým sú skvelé a nadýchané.
Na cesto
350 ghladká múka
150 gpráškový cukor
60 glieskové orechy
60 gzmes citrónová kôra a pomarančová kôra
2 ksvajcia
30 gmaslo
4 PLmed
1 PLkakao
1 PLperníkové korenie
1 PLjedlá sóda
Na potretie
1 ksvajce
Na polevu
1 ksbielok
150 gpráškový cukor
2 PLcitrónová šťava
potravinárske farbivo
cukrové perličky na ozdobenie
Postup
Múku preosejeme s cukrom, pridáme pomleté orechy, na drobné kúsky nakrájané kôry, vajcia, nakrájané maslo, med, kakao, perníkové korenie, sódu a vypracujeme hladké cesto.
Cesto necháme 2 dni odležať v chladničke, potom ho rozvaľkáme na plát s hrúbkou 4 mm a vykrojíme ľubovoľné tvary. Napríklad hviezdičky.
Perníčky rozložíme na plechy a pečieme v predhriatej rúre pri 180 °C asi 20 minút. V polovici pečenia ich potrieme vajcom rozšľahaným s lyžicou vody. Po upečení ich preložíme na kovovú mriežku a necháme vychladnúť.
Bielok vymiešame s práškovým cukrom a citrónovou šťavou na hladkú polevu. Časti polevy zafarbíme ľubovoľnými farbami a pomocou vrecka s tenkou trubičkou zdobíme povrch perníkov, môžeme pridať aj cukrové perličky. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre