Norimberské vianočné perníčky

Norimberské vianočné perníčky

Jemné, mäkké, nafúknuté norimberské perníčky patria k tradičnému nemeckému pečivu. Určite ich vyskúšajte, citrónová a pomarančová kôra v nich vytvára krásnu chuť, rovnako tak ako aj med a lieskové oriešky. Dajú sa jesť ihneď alebo si ich môžete upiecť vopred a jesť o mesiac. Zakaždým sú skvelé a nadýchané.

Na cesto

  • 350 ghladká múka

  • 150 gpráškový cukor

  • 60 glieskové orechy

  • 60 gzmes citrónová kôra a pomarančová kôra

  • 2 ksvajcia

  • 30 gmaslo

  • 4 PLmed

  • 1 PLkakao

  • 1 PLperníkové korenie

  • 1 PLjedlá sóda

Na potretie

  • 1 ksvajce

Na polevu

  • 1 ksbielok

  • 150 gpráškový cukor

  • 2 PLcitrónová šťava

  • potravinárske farbivo

  • cukrové perličky na ozdobenie

Postup

  1. Múku preosejeme s cukrom, pridáme pomleté orechy, na drobné kúsky nakrájané kôry, vajcia, nakrájané maslo, med, kakao, perníkové korenie, sódu a vypracujeme hladké cesto.

  2. Cesto necháme 2 dni odležať v chladničke, potom ho rozvaľkáme na plát s hrúbkou 4 mm a vykrojíme ľubovoľné tvary. Napríklad hviezdičky.

  3. Perníčky rozložíme na plechy a pečieme v predhriatej rúre pri 180 °C asi 20 minút. V polovici pečenia ich potrieme vajcom rozšľahaným s lyžicou vody. Po upečení ich preložíme na kovovú mriežku a necháme vychladnúť.

  4. Bielok vymiešame s práškovým cukrom a citrónovou šťavou na hladkú polevu. Časti polevy zafarbíme ľubovoľnými farbami a pomocou vrecka s tenkou trubičkou zdobíme povrch perníkov, môžeme pridať aj cukrové perličky. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Chuťovky
Koláče
Dezerty
Nemecko
Vianoce

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.