Obrátený pomarančový koláč

Obrátený pomarančový koláč

Obrátený pomarančový koláč je chutnou verziou koláčov, ktoré sa pečú tak, že v spodnej vrstve sa nachádza vybrané ovocie a na ňom vláčne cesto. Môžete použiť jablká, hrušky, či slivky, ale v zime určite vyskúšajte aj pomaranče, ktoré po upečení krásne skaramelizujú a dodajú koláču výraznú chuť. Ak budete mať chuť, pridajte si aj kopček šľahačky.

Na kandizované pomaranče

  • 1 hrnčekkrupicový cukor

  • 3 kspomaranč

Na cesto

  • 90 gzmäknuté maslo

  • 150 gkrupicový cukor

  • 3 ksvajcia

  • 80 gkyslá smotana

  • 1 ČLvanilkový extrakt

  • 175 ghladká múka

  • 1 ČLkypriaci prášok do pečiva

Postup

  1. Cukor zmiešame s jedným hrnčekom vody a privedieme ho k varu. Pridáme na plátky nakrájané pomaranče, varíme 12 minút a potom plátky vyberieme a necháme ich vychladnúť. Zvyšný sirup privedieme k varu a varíme do zhustnutia.

  2. Tortovú formu s priemerom 20 cm vystelieme papierom na pečenie a vymažeme maslom. Na dno položíme cez seba plátky kandizovaných pomarančov.

  3. Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom do peny a po jednom zašľaháme vajcia izbovej teploty. Ďalšie vajce pridávame vždy až vtedy, keď je predchádzajúce kompletne zašľahané a hmota v mise jednoliata. Potom primiešame kyslú smotanu, vanilkový extrakt a múku preosiatu s kypriacim práškom do pečiva.

  4. Hotové cesto nalejeme na pomaranče a vložíme do predhriatej rúry. Pečieme pri 160 °C asi 40 minút. Po upečení necháme koláč vychladnúť 10 minút vo forme a potom ihneď vyklopíme na mriežku. Povrch potrieme pripraveným sirupom. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Chuťovky
Zákusky
Tip redakcie
Koláče
Dezerty
celosezónne

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.