Obrátený pomarančový koláč
Obrátený pomarančový koláč je chutnou verziou koláčov, ktoré sa pečú tak, že v spodnej vrstve sa nachádza vybrané ovocie a na ňom vláčne cesto. Môžete použiť jablká, hrušky, či slivky, ale v zime určite vyskúšajte aj pomaranče, ktoré po upečení krásne skaramelizujú a dodajú koláču výraznú chuť. Ak budete mať chuť, pridajte si aj kopček šľahačky.
Na kandizované pomaranče
1 hrnčekkrupicový cukor
3 kspomaranč
Na cesto
90 gzmäknuté maslo
150 gkrupicový cukor
3 ksvajcia
80 gkyslá smotana
1 ČLvanilkový extrakt
175 ghladká múka
1 ČLkypriaci prášok do pečiva
Postup
Cukor zmiešame s jedným hrnčekom vody a privedieme ho k varu. Pridáme na plátky nakrájané pomaranče, varíme 12 minút a potom plátky vyberieme a necháme ich vychladnúť. Zvyšný sirup privedieme k varu a varíme do zhustnutia.
Tortovú formu s priemerom 20 cm vystelieme papierom na pečenie a vymažeme maslom. Na dno položíme cez seba plátky kandizovaných pomarančov.
Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom do peny a po jednom zašľaháme vajcia izbovej teploty. Ďalšie vajce pridávame vždy až vtedy, keď je predchádzajúce kompletne zašľahané a hmota v mise jednoliata. Potom primiešame kyslú smotanu, vanilkový extrakt a múku preosiatu s kypriacim práškom do pečiva.
Hotové cesto nalejeme na pomaranče a vložíme do predhriatej rúry. Pečieme pri 160 °C asi 40 minút. Po upečení necháme koláč vychladnúť 10 minút vo forme a potom ihneď vyklopíme na mriežku. Povrch potrieme pripraveným sirupom. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre