Orechový chlebíček Potica

Orechový chlebíček Potica

Orechový chlebíček Potica je sladká dobrota, ktorá pochádza zo Slovinska. Tento veľmi obľúbený a tradičný dezert nesmie chýbať na žiadnej oslave a niet sa čomu diviť. Vláčne a mäkké cesto je skutočne bohato naplnené orechovou zmesou a poteší všetky maškrtné jazýčky.

Na cesto

  • 300 ghladká múka

  • 50 gkrupicový cukor

  • 1/2 ČLsušené droždie

  • 15 mlvoda

  • 1 ksvajce

  • 5 gsoľ

  • 25 gmaslo + na vymazanie formy

Na náplň

  • 280 gvlašské orechy

  • 100 gkrupicový cukor

  • 1 ČLmletá škorica

  • 60 mlmlieko

  • 60 gmaslo

Postup

  1. Múku preosejeme do misy, pridáme cukor, droždie a všetko dôkladne premiešame. Potom pridáme vodu, vajce, soľ a rozpustené maslo. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré vložíme do misy vytretej tukom a necháme na teplom mieste kysnúť 60 minút. Po nakysnutí znovu krátko prepracujeme a necháme znovu 60 minút kysnúť.

  2. Po nakysnutí rozvaľkáme na plát s veľkosťou 60x40 cm. Prikryjeme utierkou a necháme 30 minút odpočívať. Najemno nastrúhané orechy zmiešame s cukrom, škoricou, mliekom a rozpusteným maslom. Náplňou potrieme cesto a stočíme ho do rolády dlhej asi 60 cm.

  3. Roládu vložíme do chlebíčkovej formy vymazanej maslom a stočíme do písmena S. Necháme 30 minút kysnúť a potom pečieme v predhriatej rúre pri 180 °C asi 45 minút. Po upečení necháme vychladnúť vo forme a potom vyklopíme. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Chuťovky
Koláče
Dezerty
Slovinsko
celosezónne

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2024 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.