Orechový chlebíček Potica
Orechový chlebíček Potica je sladká dobrota, ktorá pochádza zo Slovinska. Tento veľmi obľúbený a tradičný dezert nesmie chýbať na žiadnej oslave a niet sa čomu diviť. Vláčne a mäkké cesto je skutočne bohato naplnené orechovou zmesou a poteší všetky maškrtné jazýčky.
Na cesto
300 ghladká múka
50 gkrupicový cukor
1/2 ČLsušené droždie
15 mlvoda
1 ksvajce
5 gsoľ
25 gmaslo + na vymazanie formy
Na náplň
280 gvlašské orechy
100 gkrupicový cukor
1 ČLmletá škorica
60 mlmlieko
60 gmaslo
Postup
Múku preosejeme do misy, pridáme cukor, droždie a všetko dôkladne premiešame. Potom pridáme vodu, vajce, soľ a rozpustené maslo. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré vložíme do misy vytretej tukom a necháme na teplom mieste kysnúť 60 minút. Po nakysnutí znovu krátko prepracujeme a necháme znovu 60 minút kysnúť.
Po nakysnutí rozvaľkáme na plát s veľkosťou 60x40 cm. Prikryjeme utierkou a necháme 30 minút odpočívať. Najemno nastrúhané orechy zmiešame s cukrom, škoricou, mliekom a rozpusteným maslom. Náplňou potrieme cesto a stočíme ho do rolády dlhej asi 60 cm.
Roládu vložíme do chlebíčkovej formy vymazanej maslom a stočíme do písmena S. Necháme 30 minút kysnúť a potom pečieme v predhriatej rúre pri 180 °C asi 45 minút. Po upečení necháme vychladnúť vo forme a potom vyklopíme. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre