Orechový mazanec
Sladký a voňavý orechový mazanec je tradičnou veľkonočnou pochúťkou, ktorá už roky patrí na naše stoly. Jemné a nadýchané cesto si najlepšie vychutnáte spolu so šálkou kávy alebo čaju.
Na cesto
20 gdroždie
80 gtrstinový cukor
1 PLhladká múka
180 mlvlažná smotana
350 gpolohrubá múka
vanilkový extrakt
1 štipkasoľ
3 ksžĺtok
1 kscitrónová kôra umytá a jemne nastrúhaná z bio citróna
100 gzmäknuté maslo
50 gmleté orechy zmes
50 gsušené hrozienka
rum
vajce na potretie
Na dozdobenie
1 hrsťorechy (mix)
vanilkový cukor na pocukrovanie
Postup
Všetky suroviny necháme odstáť, aby získali izbovú teplotu. Droždie vložíme do misky, pridáme lyžičku cukru a lyžicu múky. Prilejeme trochu vlažnej smotany a rozmiešame, necháme vzísť kvások.
Do misy preosejeme múku, pridáme zvyšný cukor, extrakt a soľ. Spracujeme vykysnutý kvások a prešľahanú zmes žĺtkov, kôry, zvyšku vlažnej smotany a schladeného masla. Všetko spracujeme na vláčne cesto, poprášime múkou a zakryté necháme kysnúť asi 1 hodinu. Orechy pomelieme na jemno a hrozienka namočíme do rumu. Po vykysnutí cesto presunieme na pomúčenú dosku , pridáme mleté orechy a zapracujeme do cesta.
Nakoniec do cesta zapracujeme aj hrozienka, zakryjeme a necháme ďalších 30 minút kysnúť. Potom cesto rozdelíme na štvrtiny. Z jednej vytvoríme guľu a presunieme ju do stredu silikónovej koláčovej formy s priemerom 24 centimetrov, vymazanej maslom. Zvyšné 3 časti zmiešame a rozdelíme ich na dva kusy. Vytvoríme z nich dva pramene dlhé asi 55 až 60 centimetrov. Spletieme ich spolu a týmto pletencom obtočíme bochníček v strede formy. Dobre spojíme.
Povrch cesta potrieme prešľahaným vajcom a posypeme nasekanými orechmi. Niekoľko orechov si necháme na ozdobu. Pečieme pri 180 °C asi 15 minút, potom teplotu znížime na 160 °C a pečieme ďalších 30 minút. Mazanec necháme vychladnúť na mriežke, pocukrujeme a ozdobíme orechmi. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre