Panettone s kandizovaným ovocím

Panettone s kandizovaným ovocím

Takto chutia Vianoce po taliansky. Obľúbené a tradičné panettone nesmie chýbať na žiadnom stole. Pri toľkých druhoch sladkého pečiva, niektoré vynikajú vždy o čosi viac. Napríklad panettone sa pečie iba od začiatku 20. storočia a je to výrazne voňavé pečivo z kysnutého cesta, ktoré sa podáva s horúcimi nápojmi alebo s likérmi a dezertnými vínami.

Ingrediencie

  • 650 gpolohrubá múka

  • 50 gdroždie

  • 150 gkrupicový cukor

  • 250 mlmlieko

  • 5 ksžĺtky

  • 1 ČLsoľ

  • 1 štipkanastrúhaný muškátový oriešok

  • 1 kscitrónová kôra z 1 citróna

  • 150 gkandizované ovocie

  • 150 ghrozienka

  • 200 gmaslo

  • tuk na vymazanie

  • práškový cukor na posypanie

Postup

  1. Do preosiatej múky rozdrobíme droždie s polovicou cukru, zalejeme vlažným mliekom a necháme na teplom mieste vykysnúť. Pridáme ostatné suroviny a prepracujeme. Nakoniec vlejeme rozohriate maslo.

  2. Cesto dôkladne prepracujeme a necháme na teplom mieste asi 30 minút kysnúť. Z vykysnutého cesta vytvoríme 2 bochníčky. Formu vysokú 20 cm s priemerom 16 cm po obvode vystelieme papierom na pečenie potretým tukom.

  3. Vložíme do nej jeden bochník a necháme 30 minút kysnúť. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 200 °C asi 20 minút, potom teplotu znížime na 160 °C a dopekáme asi 30 minút. Po upečení necháme chladnúť vo forme, vyklopíme na mriežku a z celkom vychladnutého odstránime papier. Druhý bochník upečieme rovnakým spôsobom. Povrch upečených bochníkov môžeme pocukriť. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Zákusky
Koláče
Dezerty
Taliansko
Vianoce

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.