Panettone s kandizovaným ovocím
Takto chutia Vianoce po taliansky. Obľúbené a tradičné panettone nesmie chýbať na žiadnom stole. Pri toľkých druhoch sladkého pečiva, niektoré vynikajú vždy o čosi viac. Napríklad panettone sa pečie iba od začiatku 20. storočia a je to výrazne voňavé pečivo z kysnutého cesta, ktoré sa podáva s horúcimi nápojmi alebo s likérmi a dezertnými vínami.
Ingrediencie
650 gpolohrubá múka
50 gdroždie
150 gkrupicový cukor
250 mlmlieko
5 ksžĺtky
1 ČLsoľ
1 štipkanastrúhaný muškátový oriešok
1 kscitrónová kôra z 1 citróna
150 gkandizované ovocie
150 ghrozienka
200 gmaslo
tuk na vymazanie
práškový cukor na posypanie
Postup
Do preosiatej múky rozdrobíme droždie s polovicou cukru, zalejeme vlažným mliekom a necháme na teplom mieste vykysnúť. Pridáme ostatné suroviny a prepracujeme. Nakoniec vlejeme rozohriate maslo.
Cesto dôkladne prepracujeme a necháme na teplom mieste asi 30 minút kysnúť. Z vykysnutého cesta vytvoríme 2 bochníčky. Formu vysokú 20 cm s priemerom 16 cm po obvode vystelieme papierom na pečenie potretým tukom.
Vložíme do nej jeden bochník a necháme 30 minút kysnúť. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 200 °C asi 20 minút, potom teplotu znížime na 160 °C a dopekáme asi 30 minút. Po upečení necháme chladnúť vo forme, vyklopíme na mriežku a z celkom vychladnutého odstránime papier. Druhý bochník upečieme rovnakým spôsobom. Povrch upečených bochníkov môžeme pocukriť. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre