Paradajková polievka s kelom, fazuľou a slaninou
Takúto originálnu polievku ste ešte asi nevarili. Poďte sa pustiť do prípravy a uvidíte, že bude chutiť celej rodine. Je to ideálna zimná polievka, je hustá, plná zeleniny, jemne pikantná a samozrejme dostatočne výdatná. A určite z nej nevynechajte slaninku. Dodá je ten správny šmrnc na záver.
Ingrediencie
2 PLextra panenský olivový olej + na pokvapkanie
100 gslanina
1 kscibuľa
2 ksstonky stonkového zeleru
1 ksdlhej červenej chilli papričky
4 strúčikycesnaku
2 vetvičkyčerstvý tymián
soľ
mleté čierne korenie
1 lkurací vývar
260 gparadajkové pyré (passata)
6 lístkovkučeravý kel
1 plechovka(400 g) maslová fazuľa
120 gcestovinová ryža orzo
Postup
Veľký hrniec rozohrejeme na strednom ohni. Vlejeme do neho olej a vsypeme slaninu nakrájanú na kocky. Za častého miešania opekáme asi 3 minúty, aby slanina ostala chrumkavá. Dierovanou lyžicou preložíme slaninu na tanier a odložíme ju na bok. Do hrnca pridáme na drobné kúsky nakrájanú cibuľu a stonkový zeler, chilli papričku bez semienok nakrájanú na tenké plátky, cesnak nakrájaný na plátky a tymián. Osolíme a okoreníme. Oheň znížime a opekáme za občasného miešania asi 12 minút, pokým zelenina nezmäkne.
Pridáme vývar, passatu, očistený a nahrubo nakrájaný kel, umyté a precedené fazule, 500 ml vody a 2 ČL soli. Prikryjeme pokrievkou a privedieme k varu. Varíme 5 minút, kel by mal zmäknúť. Pridáme orzo. Znovu privedieme k varu a varíme bez pokrievky za občasného miešania 8 minút alebo pokým cestovina nezmäkne. Dosolíme a dokoreníme.
Polievku rozdelíme do misiek. Navrch dáme opečenú slaninu, pokvapkáme olivovým olejom a okoreníme. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre