Paradajková polievka s kelom, fazuľou a slaninou

Paradajková polievka s kelom, fazuľou a slaninou

Takúto originálnu polievku ste ešte asi nevarili. Poďte sa pustiť do prípravy a uvidíte, že bude chutiť celej rodine. Je to ideálna zimná polievka, je hustá, plná zeleniny, jemne pikantná a samozrejme dostatočne výdatná. A určite z nej nevynechajte slaninku. Dodá je ten správny šmrnc na záver.

Ingrediencie

  • 2 PLextra panenský olivový olej + na pokvapkanie

  • 100 gslanina

  • 1 kscibuľa

  • 2 ksstonky stonkového zeleru

  • 1 ksdlhej červenej chilli papričky

  • 4 strúčikycesnaku

  • 2 vetvičkyčerstvý tymián

  • soľ

  • mleté čierne korenie

  • 1 lkurací vývar

  • 260 gparadajkové pyré (passata)

  • 6 lístkovkučeravý kel

  • 1 plechovka(400 g) maslová fazuľa

  • 120 gcestovinová ryža orzo

Postup

  1. Veľký hrniec rozohrejeme na strednom ohni. Vlejeme do neho olej a vsypeme slaninu nakrájanú na kocky. Za častého miešania opekáme asi 3 minúty, aby slanina ostala chrumkavá. Dierovanou lyžicou preložíme slaninu na tanier a odložíme ju na bok. Do hrnca pridáme na drobné kúsky nakrájanú cibuľu a stonkový zeler, chilli papričku bez semienok nakrájanú na tenké plátky, cesnak nakrájaný na plátky a tymián. Osolíme a okoreníme. Oheň znížime a opekáme za občasného miešania asi 12 minút, pokým zelenina nezmäkne.

  2. Pridáme vývar, passatu, očistený a nahrubo nakrájaný kel, umyté a precedené fazule, 500 ml vody a 2 ČL soli. Prikryjeme pokrievkou a privedieme k varu. Varíme 5 minút, kel by mal zmäknúť. Pridáme orzo. Znovu privedieme k varu a varíme bez pokrievky za občasného miešania 8 minút alebo pokým cestovina nezmäkne. Dosolíme a dokoreníme.

  3. Polievku rozdelíme do misiek. Navrch dáme opečenú slaninu, pokvapkáme olivovým olejom a okoreníme. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Polievky
Mäsité jedlá
celosezónne

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.